Документација

Фазно префрлување помеѓу еднофазно и трифазно полнење

Фазното префрлување има смисла со цел оптимално да се искористат перформансите на PV системот. Wallbox му сигнализира на електричниот автомобил со која максимална струја (по фаза) може да се полни. Од технички причини, не е можно да се пријави струја за полнење помала од 6 А во автомобилот. Сепак, автомобилот може да падне под оваа вредност, на пример кога батеријата е речиси полна. Со трифазно полнење, ѕидната кутија не може да сигнализира пониски излези од 3 × 6 A × 230 V = 4,14 kW до автомобилот. Сепак, ова е повеќе отколку што испорачуваат многу PV системи, особено во зимските месеци. Со еднофазно полнење, минималната моќност што ѕидното сандаче може да му ја пријави на автомобилот е 1 × 6 A × 230 V = 1,38 kW. Многу соларни системи можат да го испорачаат овој излез дури и во зима или кога е многу облачно. Затоа, има смисла автомобилот да се полни само со една фаза кога сончевата моќност е мала, доколку не сакате да црпите повеќе електрична енергија од мрежата.

CFos Power Brain Wallbox Solar има дополнителен еднофазен контактор и на тој начин нуди можност за префрлување помеѓу еднофазно и трифазно полнење во поставките. Во периодот од годината кога сончевиот систем обезбедува доволно енергија, можете да го поставите ѕидното сандаче на трифазен, а остатокот од времето на еднофазен. Поставката станува активна само следниот пат кога ќе го исклучите приклучокот за полнење. Со префрлување фаза можете оптимално да ја искористите сончевата енергија. CFos Power Brain Wallbox ја контролира струјата на полнење на таков начин што нема поврзување со мрежата и нема довод, така што целата сончева енергија завршува во вашиот автомобил, без никакви дополнителни набавки.

Автоматско префрлување на фази:
Идејата е да се изврши префрлувањето на фазите автоматски, во зависност од сончевиот излез. Еден ден можете да полните еднофазно наутро и, кога има доволно струја околу пладне, да се префрлите на трифазно, а потоа повторно да се префрлите на еднофазно попладне.
За жал, има некои автомобили кои не поддржуваат автоматско префрлување фаза и може да се оштетат. За cFos Power Brain Solar Wallboxes нудимеавтоматско префрлување фаза (од верзијата на фирмверот 1.24.0). Сепак, пред да го активирате, мора да ни потврдите дека го користите на ваш сопствен ризик и дека не сме одговорни за каква било штета. Во секој случај, рачното префрлување на фази (види подолу) е предуслов за автоматско префрлување на фази.

Префрлување фаза кога е приклучен

Кога се префрлате помеѓу еднофазно и трифазно полнење, некои автомобили може да имаат проблеми. Автомобилот ја иницијализира својата единица за полнење во „безбедна“ состојба кога приклучокот за полнење не е приклучен, бидејќи не може да знае дали следниот процес на полнење ќе биде еднофазен или трифазен. Кога приклучокот за полнење е вклучен, некои автомобили претпоставуваат дека бројот на фази во употреба повеќе не се менува. Ако се изврши трифазно полнење и фазите потоа се исклучат, автомобилот може да претпостави прекин на струја на исклучените фази. Ако полните во една фаза, а потоа додадете фази, автомобилот може да има краток спој неискористени фази и како резултат на тоа тече максимална струја на краток спој кога фазите се поврзани - со оштетување на единицата за полнење инсталирана во автомобилот, wallbox и/или домашната инсталација!. За да се избегне ова, cFos Power Brain Wallbox го менува фазното користење само кога приклучокот за полнење е исклучен. Ако знаете дека вашиот автомобил е дизајниран за ова, можете исто така да овозможите префрлување на фазите кога е приклучен. За време на фазното префрлување кога е приклучено, полнењето може да се прекине, контакторот да се исклучи и нивото на напон на контролната линија CP поставено на вредност блиску до 0 V за 120 секунди. Ова е наменето да му сигнализира на автомобилот дека приклучокот за полнење е исклучен и на тој начин да предизвика автомобилот повторно да ја иницијализира својата единица за полнење. Дали ова функционира зависи од автомобилот. На пример, може да има механички сензор на штекерот за полнење на автомобилот кој забележува дека приклучокот за полнење не е исклучен и затоа автомобилот не може да ја иницијализира единицата за полнење. Можете да дознаете од производителот на вашиот автомобил дали е дозволено префрлување фаза кога вашиот автомобил е приклучен на струја. Прашајте ги дали треба да го повлечете приклучокот за откривање фаза или дали само полнењето треба да се прекине (и ако е така, колку долго). Забележете го точното име на моделот на вашиот автомобил и годината на производство. Можете да го активирате префрлувањето на бројот на фази кога сте приклучени на ваш сопствен ризик. Во овој случај, ние не сме одговорни за штетата предизвикана од фазното префрлување кога е приклучено. Ако се сомневате, оставете го исклучен од струја кога менувате фази.

За да ви дадеме индикација, ќе се обидеме да ги посочиме моделите на автомобили на кои фазното префрлување функционира и не функционира. Ова е само за информација. Само производителот на вашиот автомобил може да даде обврзувачка изјава овде. Ако вашиот автомобил дозволува префрлување фаза кога е приклучен, би ги цениле повратните информации и соодветно ќе го наведеме моделот овде.

Ако сакате да го тестирате префрлувањето на фаза со приклучен автомобил (на ваш сопствен ризик!), препорачуваме прво да тестирате дали префрлањето од трифазно во еднофазно функционира без никакви проблеми и дури потоа да тестирате дали префрлањето од еднофазно во работи и трифазен.

Список на модели на автомобили според непроверени повратни информации од нашите клиенти

Можно е префрлување на фаза кога е вклучено

 • Audi e-tron 55 quattro - Година на изградба/, моделска 2023 година
 • Икона на Fiat New 500 (Cabrio) - Година/-/(87 kW / 42 kWh батерија)
 • Hyundai IONIQ5 - изграден во 2022 година (батерија 160 kW / 72,6 kWh)
 • Kia eNiro 64 kWh - година на изградба/
 • Kia Niro EV (SG) 64 kWh - година на изградба/
 • Kia EV6 77,4 kWh AWD - година на изградба/
 • MG5 - изградена во 2022 година
 • Mini Cooper SE - прва регистрација/
 • Renault Megane E-Tech Techno - изградена во 2023 година (60 kWh батерија)
 • Skoda Enyaq iV50 - изградена во 2023 година
 • Tesla Model 3 SR - прва регистрација 12/2022 година
 • Tesla Model Y LR - 2023 MadeInChina
 • Tesla Model Y LR - прва регистрација 06/2023 година
 • Tesla Model Y Performance - Година на производство/(DE)
 • Tesla Model Y SR - прва регистрација 02/2023 година
 • Volvo XC40 BEV - 2023
 • VW ID.4 GTX - година на изградба/
 • VW ID Buzz Pro - 2023 година

Префрлувањето на фаза не е можно кога е вклучено

 • Хјундаи Кона
 • Kia eNiro (постара верзија на фирмверот / 11 kW полнач)
 • Peugeot e-208 - година на производство 2022 година
 • Рено Зое
 • VW ID.4 Pro S - модел 2022 година (може да бара ажурирање на фирмверот)
 • Возила (на пр. новиот Smart) со технологија за полнење Zoe

Префрлувањето фаза работи со вашето возило?

Дали успешно пробавте префрлување фаза со вашето возило и cFos Power Brain Wallbox? Потоа Ве молиме известете не за да можеме да ја прошириме листата на компатибилни возила.