cFos Charging Manager

cFos Charging Manager - управување со оптоварување за полнење електрични автомобили

cFos Charging Manager е наменет за оператори на паркинзи кои треба да бидат опремени со ѕидни кутии за полнење на електрични автомобили. Целта е да им се обезбеди на поединечните електрични автомобили што е можно повеќе моќ на полнење, земајќи ја предвид расположливата вкупна моќност со помош на управување со оптоварувањето - често без потреба да се зголеми постојната моќност за поврзување на куќата.

Забелешка: Во моментов гледаме зголемен обем на барања од здруженија на сопственици на куќи, куќи за повеќе семејства и придружни комунални гаражи/паркинг места. Со оглед на тоа што на заинтересираните страни често им е нејасно како изгледаат првите чекори во спроведувањето на управувањето со товарот, еве помош за планирање за паркирање гаражи и практичен пример на подземен паркинг.

Претходните решенија се скапи и главно ограничени на специфичен снабдувач на ѕидни кутии. Систем независен од производителот нуди сигурност на инвестициите.

cFos Charging Manager ви овозможува да ја поставите вашата инфраструктура за полнење според вашите желби. За таа цел, cFos Charging Manager поддржува голем број ѕидни кутии од различни производители со помош на управување со оптоварување. Постојано работиме на проширување на листата на поддржани ѕидни кутии.

За да ја испланирате инфраструктурата за полнење, прво изберете ги саканите wallидни кутии. За големи системи, индивидуалните wallидни кутии треба да бидат што е можно поевтини, така што вкупните трошоци ќе останат податливи. Менаџерот за полнење cFos, исто така, поддржува модели со ниски трошоци и потоа ја прави достапната функционалност на wallидните кутии на друго место.

Пробајте го менаџерот за полнење cFos сега бесплатно!

Преземете го менаџерот за полнење cFos - Верзија 0,0

Прашања и одговори во врска со cFos Power Brain Wallbox, cFos Power Brain Controller и cFos Charging Manager
Преземете ја апликацијата Менаџер за полнење cFos

Сценарија

Img Единечна семејна куќа со соларен систем

Единечна семејна куќа со соларен систем

1-2 wallидни кутии, Агент за полнење, мерач за мерење на потрошувачката во домот, S0 метар за мерење на потрошувачката на wallидниот сандак

1 ѕидна кутија со 22 kW и моментален бојлер би го пребукирала постоечкиот капацитет за поврзување на куќата. Благодарение на управувањето со товарот, моќта на полнење на автомобилот се намалува кога некој се тушира или готви. Со 2 ѕидни кутии, моќта на полнење би се распределувала на двата автомобили. Сончевата енергија се користи за полнење на автомобилите во текот на денот.

Img Гаража 50 места за паркирање

Гаража 50 места за паркирање

со кутии за движење и централен ABB B24 (Modbus до Raspberry PI) во станбена зграда

На неколку места во гаражата има читачи на РФИД кои комуницираат со менаџерот за полнење на cFos

Наплата и автентикација

Wallboxes OCPP, како и многу други ѕидни кутии, имаат вградени броила за електрична енергија што cFos Charging Manager може да ги чита и да ги направи достапни киловат часовите што се користат за наплата. Со поедноставни ѕидни кутии, можете да инсталирате сопствен броила Препорачуваме да поставите сопствен Modbus за вмрежување на средните броила.

OCPP EVSE обично имаат RFID читач за автентикација. Многу други модели, исто така, имаат свој РФИД -читач. Во овој случај, ги учите овие EVSEs на нови RFID картички. Потоа овие EVSE ја проверуваат RFID картичката и автоматски го активираат процесот на полнење. Менаџерот за полнење на cFos останува информиран за процесот на полнење и може да ја регулира моќноста на полнење.

За wallидни кутии без сопствен читач на РФИД, ослободувањето може да се изврши преку веб-интерфејс на менаџерот за полнење cFos со внесување ПИН. Можете исто така да поврзете читач на РФИД со Менаџерот за полнење cFos или да го вмрежите со еден или повеќе читачи на РФИД. Менаџерот за полнење cFos потоа го презема овластувањето и ослободувањето на wallидните кутии. Можна е и мешана работа на wallидни кутии со и без РФИД читачи

Контрола на моќноста на полнењето

cFos Charging Manager користи управување со оптоварување за да се обиде да го дистрибуира максималното поврзано оптоварување инсталирано во зградата што е можно подобро до електричните автомобили што треба да се полнат. Менаџерот за полнење на cFos ја пресметува достапната моќност на полнење на секои неколку секунди на следниов начин:
Приклучок за куќа без потрошувачи во куќата (на пр. Станови или машини) плус производители (на пр. Соларни системи).
или
Купување на мрежа (позитивно за купување, негативно за повластување) минус моќност на полнење на EVSEs. Тука се препорачува двонасочен бројач.

За да се сними потрошувачката (и генерирање), мора да се инсталираат средни мерачи способни за Modbus:
Или инсталирате средно броило за секој потрошувач и генератор или инсталирате централно броило на приклучокот на куќата. Во двата случаи, cFos Charging Manager ги чита броилата преку Modbus (препорачуваме ABB B23 112-100 со директно мерење за излези до 40 kW и ABB B24 112-100 со трансформаторско мерење со соодветни трансформаторски калеми за повисоки излези. И двете можат може лесно да се конфигурира преку Modbus Read out RTU. Сепак, cFos Charging Manager поддржува и многу други броила, видете ја табелата „ Кој мерач што може да направи? “.

Многу средни метри излегуваат таканаречени S0 импулси (на пр. 1000 импулси на kWh). Менаџерот за полнење cFos исто така може да ги процени овие импулси на бројач користејќи адаптер USB FTDI

Со снимање на потрошувачката и генерирање, cFos Менаџерот за полнење секогаш знае колку моќ на полнење да дистрибуира во wallидните кутии што се користат. Можете да доделите различни приоритети на одделните wallидни кутии. Достапната моќност за полнење прво се дистрибуира во wallидните кутии од поголем приоритет, а преостанатата моќност потоа се дистрибуира во wallидните кутии од помал приоритет. На овој начин можете, на пример, брзо да ги полните возилата за итни случаи додека корисниците со долги паркирања се „гориваат“ во текот на денот

Шемата за одредување приоритети поддржува и привремено исклучување на ѕидните кутии доколку не се достигне минималната моќност на полнење. Дополнително, постои мониторинг на фазната симетрија за да се спречи поединечни фази да се вчитаат над нивото пропишано од VDE при еднофазното полнење.

Правила за полнење

Користејќи ги правилата за полнење, управувањето со товарот може да се конфигурира за секој корисник и за секоја ѕидна кутија може да се конфигурираат неколку правила за полнење, кои ја одредуваат моќноста на полнење според специфични критериуми. Можете да го користите ова за да конфигурирате одредени времиња, на пример, кога моќта за полнење е ограничена.

Покрај тоа, моќноста на полнење може да се промени во зависност од прекинувачкиот влез, на пример кога добавувачот на енергија сигнализира одредени тарифи. Друга можност е да се контролира моќноста на полнење во зависност од расположливата генерациска моќност на сончевиот систем (на пр. Преку прекумерно полнење).

Список на материјали

  • Wallидни кутии и каблирање
  • 1 единица за напојување со малина PI 3 или 4 плус или компјутер со Виндоус
  • Еден USB <-> RS485 адаптер (FTDI, виртуелна COM порта) по Modbus RTU
  • Средно бројач
  • Дополнителни FTDI адаптери за бројачи на S0
  • дополнителни читачи на РФИД за менаџер за полнење на cFos (може да има потреба од дополнителен РИ на малина)

Се препорачува cFos Менаџерот за полнење да е поврзан на Интернет и може да се пристапи од „надвор“ за одржување.

cFos цени на менаџерот за полнење

  • Лиценца по точка за полнење: од 94,01 евра (вклучено 19% ДДВ)

Детален ценовник за менаџерот за полнење cFos и комплетите за хардвер

Системски потреби

  • Windows 10 или Raspberry Pi 3 или 4.
  • Препорачано: Интернет врска за автоматско поставување на времето, ажурирањата на софтверот и пристапот за далечинско одржување. Ако нема фиксна врска, можете да користите и LTE рутер со SIM-картичка.

Детали за мрежниот оператор

Производител / ТипcFos eMobility / cFos Power Brain 11kW (22kW)
Број на поени за полнењеВо зависност од тоа колку wallидни кутии користите - една точка за полнење по wallидно сандаче
Број на идентични уреди за полнењеВо зависност од тоа колку wallидни кутии користите
Макс. електрична енергија побарувачка во kVA11 kVA или 22kVA
Макс. мрежно напојување во kVA0 kVA
Контролен опсег на моќност на полнење kVA до kVA6 kVA - 22kVA
Активна моќност што може да се контролира (да / не)Да
Вид на полнење (AC или DC)AC
Наизменична струја или трифазна струјаНаизменична струја за 1-фазно поврзување, трифазна за 3-фазна врска (контролирана од опремата за полнење на автомобилот)

Декларација на производителот

Научи повеќе