Техничка информација

Наплата и автентикација

OCPP wallboxes и многу други ѕидни кутии имаат вградени броила за електрична енергија кои cFos Charging Manager може да ги чита и да ги направи достапни киловат часовите што се користат за наплата. Со поедноставни ѕидни кутии, можете да инсталирате сопствен метар и да го поврзете со Управникот за полнење. Менаџерот за наплата на cFos ги подготвува податоците за наплата во јасен дневник за трансакции. Менаџерот за наплата на cFos зборува OCPP, така што можете да ги пренесувате и податоците за наплата на надворешен резервен систем за наплата.

OCPP wallboxes обично имаат RFID читач за автентикација. Многу други модели исто така имаат свој RFID читач. За ѕидни кутии без RFID читач, можете исто така да го поврзете Charging Manager со надворешен (централен) RFID читач на картички или да го контролирате ослободувањето на полнење преку нашиот веб-интерфејс или апликацијата. Можна е и мешана работа на ѕидни кутии со и без RFID читач.

Контрола на моќноста на полнењето

Управникот за полнење на cFos користи управување со товарот за да се обиде да го дистрибуира максималното поврзано оптоварување инсталирано во зградата што е можно подобро до електричните автомобили што треба да се полнат. Притоа, тој може да ги земе предвид перформансите на другите потрошувачи, како што се топлинските пумпи, системите за вентилација итн. Дополнително, може да се земе предвид и капацитетот за производство на соларните системи и, доколку е потребно, да се прочитаат самите инвертери.

Со цел да се евидентира потрошувачката (и генерирањето), cFos Charging Manager поддржува голем број заеднички броила и инвертери. Можете исто така да дефинирате свои бројачи или да пренесувате измерени вредности преку HTTP API.

Можете да доделите различни приоритети на поединечните ѕидни кутии. Достапната моќност за полнење прво се дистрибуира до ѕидните кутии со повисок приоритет, а потоа остатокот до ѕидните кутии со помал приоритет. На пример, можете брзо да ги наполните возилата за итни случаи додека корисниците кои паркирале подолго време се „полнат гориво“ во текот на ноќта.

Во случај на возила кои се полнат во една или две фази, cFos Charging Manager ја следи фазната симетрија и, доколку е потребно, ги регулира индивидуалните автомобили во согласност со VDE-AR-N 4100.

правила за вчитување

Доколку се применуваат посебни барања кои отстапуваат од нормалното управување со оптоварувањето на Charging Manager, можете да конфигурирате правила за полнење за секој корисник и за секоја ѕидна кутија, кои ја одредуваат моќноста на полнење според одредени критериуми. Можете да го користите ова за да конфигурирате одредени времиња, на пример, во кои полнењето треба да се врши со одредена струја или за да го конфигурирате вишокот соларно полнење.

Дополнително, моќта на полнење може да се смени во зависност од прекинувачкиот влез (или други услови), на пример, ако добавувачот на енергија го користи ова за да сигнализира одредени тарифи.

Што ви треба за инфраструктура за полнење

  • Ѕидни кутии и кабли (LAN, WLAN и/или Modbus)
  • 1 x Комплет за управување со полнење во куќиште DIN шина за инсталација во контролен кабинет или компјутер со Windows
  • Средни броила овозможени со Modbus
  • Можно е Modbus адаптер (Modbus RTU, адаптер RS485)
  • опционални дополнителни RFID читачи

Се препорачува cFos Менаџерот за полнење да е поврзан на Интернет и може да се пристапи од „надвор“ за одржување.

Системски потреби

  • Windows 10 или Raspberry Pi 3 или 4.
  • Препорачано: Интернет врска за автоматско поставување на времето, ажурирањата на софтверот и пристапот за далечинско одржување. Ако нема фиксна врска, можете да користите и LTE рутер со SIM-картичка.

Детали за мрежниот оператор

Производител / ТипcFos eMobility / cFos Power Brain 11kW (22kW) или други производители
Број на поени за полнењеВо зависност од тоа колку wallидни кутии користите - една точка за полнење по wallидно сандаче
Број на идентични уреди за полнењеВо зависност од тоа колку wallидни кутии користите
Макс. електрична енергија побарувачка во kVA11 kVA или 22kVA
Макс. мрежно напојување во kVA0 kVA
Контролен опсег на моќност на полнење kVA до kVA6 kVA - 22kVA
Активна моќност што може да се контролира (да / не)Да
Вид на полнење (AC или DC)AC
Наизменична струја или трифазна струјаНаизменична струја за 1-фазно поврзување, трифазна за 3-фазна врска (контролирана од опремата за полнење на автомобилот)