Најчесто поставувани прашања

Да. Постои правило за полнење со кое можете да конфигурирате дека полнењето треба да се случува само ако соларниот систем испорачува одреден минимален излез. CFos Charging Manager исто така поддржуваполнење на вишок на PV (соларно полнење на вишок). За таа цел, cFos Charging Manager може да ги чита бројачите за генерирање и/или директно да пристапи до инвертерите на сончевиот систем. На пример, поддржани се многу инвертери од SMA и инвертери кои поддржуваат SUNSPEC. Постојано додаваме повеќе уреди на списокот. Може да се тестирате и дали Менаџерот за полнење веќе ја поддржува вашата соларна инсталација.

Она што во моментов не го поддржуваме е автоматското вклучување и исклучување на поединечни фази кога сончевата моќност паѓа под 4200 W. За да го направите ова, ќе треба да можеме да ги префрламе фазите поединечно со помош на посебни контактори. Размислуваме да обезбедиме комплет за доградба или конверзија за cFos Power Brain Wallbox. Но, тоа нема да биде можно пред 2022 година.

Еве решение: ако знаете дека сончевиот систем испорачува помалку од 4200 вати, можете да исклучите еден или два осигурувачи (минијатурни прекинувачи) кои ги штитат линиите за напојување на Wallbox (освен оној што го штити cFos Power Brain Controller е). Сепак, не смеете да ги вклучувате или исклучувате поединечните фази за време на процесот на полнење!

cFos Power Brain Controller може да полни електрични автомобили во 1, 2 и 3 фази. Сепак, вашиот снабдувач на енергија и VDE одредуваат дека сите фази мора да се вчитаат што е можно подеднакво. Индивидуалните фази може да се разликуваат од другите во однос на излезот за максимум 4,5 kW. Ако имате неколку автомобили кои не се полнат 3 фази, нека вашиот електричар ги поврзе EVSE со цел сите фази да се ротираат во споредба со другите EVSE (ротациона фаза). Потоа можете да ја конфигурирате ротационата фаза во cFos Manager за полнење. Менаџерот за полнење на cFos тогаш знае на кои фази се напојува и може соодветно да го земе предвид ова.

Во мирување и со вклучен автомобил, троши помалку од 1,5W. Додека се полни автомобил, на EVSE, вклучувајќи го и релето и контакторот, му треба прибл. 8W

Се разбира, мора да го имате cFos Power Brain Controller испорачан со трифазна струја од електричар. Покрај тоа, можете да го најавите wallидното сандаче во вашата домашна мрежа преку WLAN или да бирате во вашата жариште и да управувате со него преку веб-интерфејс. Тогаш сте подготвени да одите

Препорачуваме сите cFos моќни мозоци да бидат поврзани со вашиот WLAN. Ова ќе му овозможи на Менаџерот за полнење да комуницира со „робовите“ преку вашата домашна мрежа. Дополнително каблирање со жици со изопачени парови е потребно само ако сакате да поврзете дополнителни уреди Modbus RTU

WiFi е доволна ако вашиот cFos Power Brain Wallbox е во опсегот на вашиот WiFi рутер или пристапна точка. Потоа можете да допрете до сите уреди (на пр., други ѕидни кутии преку WLAN или мрежно каблирање) што може да се адресираат преку IP во вашата домашна мрежа. Треба само да поставите дополнителна врска со извртени парови ако сакате да адресирате дополнителни уреди на кои им е потребно кабли преку RS-485 (на пр. за броилата ABB B23 / B24 или Eastron Modbus, контролери за ѕидови од EVRacing, Tesla Wall Connector Gen. 2) . Ако сакате да поврзете до 2 S0 метри, потребен ви е кабел со изопачен пар за секој метар.

Ако ракувате со еден cFos Power Brain Wallbox, тој се полни со 16A (11kW) или 32A (22kW) без дополнителна конфигурација, во зависност од моделот. Сè додека не сакате да користите други способности, не треба да конфигурирате никакви опции на Управникот за полнење. Ако сакате да ракувате со неколку cFos Power Brain Wallboxes и/или кутии од трета страна на една врска, мора да го конфигурирате cFos Charging Manager ако истовременото полнење на сите EVSE ја пререзервира услугата за поврзување со вашата куќа.

Можете лесно да инсталирате 2 или повеќе cFos Power Brain Wallboxes. Едниот е тогаш load manager, односно господар (cFos Charging Manager е веќе интегриран во cFos Power Brain Controller) и другиот(ите) „slaves“. Потоа поставувате, на пример, 11 kW или повеќе како моќност за поврзување на куќата и моќта се дели динамички во зависност од тоа дали 1 или 2 автомобили се полнат. Со други зборови, сè додека навистина не се полни во неколку фази или во различни фази, автомобилот за полнење добива целосна моќност.
Можете исто така да поврзете средно мерач што ја мери потрошувачката на енергија во вашата куќа (без ѕидни кутии). На овој начин, можете да ја ставите целата конекција на куќата достапна на продавницата кога не е потребна во куќата.

Да. Tesla Wall Connector Gen 2 има двожичен интерфејс RS485 со кој може далечински да се контролира како роб.

Внимание: Поновиот Tesla Wall Connector Gen 3 не може да се контролира од далечина во моментов.
Тесла планира ажурирање на софтверот подоцна. Сепак, ова во моментов не е достапно.

Можете да го користите интерфејсот RS485 за да поврзете неколку Tesla ѕидни конектори Gen 2 со автобус и да ги поврзете со интерфејсот RS485 на cFos Power Brain Controller; тогаш можете да поставите Tesla Wallboxes во cFos Power Brain Controller под „Управување со оптоварување“. Нашиот интегриран менаџер за полнење потоа може динамички да ја дистрибуира достапната моќност за полнење на сите станици за полнење преку управување со оптоварување.
Забелешка: Со поновиот Tesla Wall Connector Gen 2, cFos Power Brain Controller исто така, може да ја процени и прикаже струјата за полнење што всушност се користи и вкупната потрошувачка на kWh.

Во описот на cFos менаџер за полнење (интегриран во cFos Power Brain Controller или достапен како софтверско решение за Windows и Raspberry Pi) ќе најдете (постојано се проширува) листа на тековно поддржаните EVSEs. Дополнително, се поддржани сите EVSE -а кои имаат доволна OCPP 1.6 функционалност.

cFos Power Brain Controller има веб-интерфејс кој ви овозможува да овозможите полнење и да ја поставите максималната струја на полнење. Можете да пристапите до жариштето на cFos Power Brain Controller од вашиот компјутер и мобилен телефон користејќи го прелистувачот. Алтернативно, можете исто така да го поврзете cFos Power Brain Controller со вашата домашна мрежа преку WLAN и потоа да пристапите до Интернет-интерфејсот од вашата домашна мрежа

Да. Може да ја поставите максималната моќност на полнење во W во поставките на EVSE. Максималната струја на полнење потоа ефективно се сигнализира до автомобилот прибл. 1% чекори. Значи вие сте во целосна контрола. Кога е активирано управувањето со оптоварување, менаџерот за полнење ја одредува струјата на која EVSE има право на секои неколку секунди.

Некои електрични автомобили се ставаат во режим на подготвеност по некое време без полнење. Пример: автомобилот е поврзан на EVSE, но полнењето не е овозможено поради правило за полнење. Подоцна, кога ќе се исполни правилото за полнење и автомобилот е во режим на подготвеност, полнењето не започнува само по себе.

Во принцип, cFos Power Brain Wallbox може да ги разбуди автомобилите од режим на подготвеност. Во моментов собираме емпириски вредности за ова. Доколку сакате да ја тестирате оваа функција, ве молиме контактирајте не!

Може да тестирате дали автомобилот е „буден“ во режим на подготвеност ако прво го деактивирате „ Charge “ под изборната ставка „ cFos Power Brain Configuration “ и го деактивирате EVSE, односно исклучете ги двата прекинувачи. Сега почекајте 30 секунди и повторно вклучете ги двете.

Дали автомобилот се буди?

Ставањето на автомобилот во режим на подготвеност веројатно може да се направи со поставување на струјата на полнење на 0mA и чекање додека автомобилот не биде во режим на подготвеност, а потоа повторно да го поставите на 16A.
Ние сме многу заинтересирани за вашите резултати од тестот!

Потребна е Интернет врска за да можат wallидните кутии cFos Power Brain Controller да се снабдуваат со времето. Откако ќе се најавите на вашиот дом WLAN, можете удобно да пристапите до нив преку прелистувачот. Во спротивно, секогаш ќе треба да се најавувате во соодветното жариште на boxидното сандаче за да го користите веб-интерфејсот

Потребна е интернет конекција за ажурирањата на софтверот што редовно ги нудиме за преземање.

Интернет-интерфејсот на cFos Power Brain Controller е напишан во HTML и Javascript. Дополнително, ние користиме Bootstrap. Екранот треба да работи добро и на работните екрани и на мобилните телефони. Потребен е разумно модерен веб прелистувач

cFos Power Brain Wallbox доаѓа со бројач S0. Во трговијата има и ефтини средно броила до максимум 30-40kW излезна моќност. Тие емитуваат одреден број импулси по потрошен киловат час преку електричен контакт. Може да поврзете до 2 од овие бројачи на влезовите S0 на cFos Power Brain Controller за да ги снимите и прикажете моменталните перформанси и потрошувачката или да го користите за управување со оптоварувањето.
За повеќе информации за шалтерите S0, видете ја нашата страница за документација на темата.

Не Ако воопшто не инсталирате бројач, менаџерот за полнење на cFos прави стандардни претпоставки: Постојната моќност наменета за полнење автомобили, тогаш едноставно се дели со бројот на тековни автомобили што се полнат. Тогаш се претпоставува дека секој автомобил секогаш троши максимална моќност што штотуку е доделена. Употребата на фазите е прилагодлива тука, но е фиксна.
За автомобили со еднофазно полнење, можете да ги инсталирате wallидните кутии надвор од фазата и да го конфигурирате Менаџерот за полнење соодветно. Потоа, на пример, со вкупна моќност од 11 kW (3 x 16A), менаџерот за полнење cFos може да обезбеди по 16 А на два автомобила истовремено полнење

Управникот за полнење на cFos може да ракува со различни броила, вклучително и конвертори. На пример, можете да ги користите ABB B24 или SDM 630-MCT, кои се директно поддржани од Управникот за полнење како броила Modbus RTU. Мерачот ABB B24 и соодветните трансформаторски намотки можете да ги набавите од нашиот партнер Старк Електроник. Ве молиме имајте предвид дека намотките и бројачите мора да се совпаѓаат. За да може трансформаторските калеми да се монтираат на соодветните бакарни шини, геометријата на намотките на трансформаторот мора да одговара на бакарните шини. Shelly 3EM е поддржан и од менаџерот за полнење за областа за хоби. Ова нуди преклопливи намотки на конверторот и е интегриран во рутерот преку WLAN, со кој cFos Power Brain Wallbox или Charging Manager се исто така мрежни.

cFos Power Brain Controller поддржува безбедна SSL-криптирање за OCPP, веб-интерфејсот и HTTP API. Дополнително, можете да увезете SSL сертификати за да го потврдите вашиот партнер за комуникација. Ова ќе спречи некој да го злоупотребува вашето wallидно сандаче за да менува податоци (на пр. Струи на полнење)
Ажурирањата на софтверот од cFos Power Brain Controller се исто така безбедни. Соодветниот фирмвер е дигитално потпишан од нас. Ова значи дека ажурирањето на фирмверот може да се изврши само со автентичен фирмвер

Да. cFos Power Brain Controller има Modbus RTU и TCP интерфејс. Вие го контролирате wallbox со поставување на соодветниот Modbus регистар. Ако немате поддршка за Modbus во софтверот за автоматизација, можете исто така да ги читате и поставувате регистрите на Modbus преку HTTP API. Овде можете да најдете опис на HTTP API. Струјата на полнење е дадена во чекори од 0,1 А. Бидејќи cFos Power Brain Controller има WiFi, не ви треба дополнително мрежно кабли.

OCPP е стандарден протокол специјално развиен за wallидни кутии. Со OCPP се отвора свет: Можете да користите OCPP на пример
  • Ставете го статусот на вашето wallидно сандаче видлив за себе и за другите на Интернет. Значи, можете да видите дали е моментално окупирана, дали некој се вчитува итн.
  • Поврзете го wallидното сандаче со задни страни за наплата. Ова ви овозможува да го интегрирате вашиот boxиден сандак во мрежите на големи оператори на станици за полнење и да заработите пари со вашиот wallиден сандак и/или погодно да ги наплатите доколку неколку луѓе го користат
  • Интегрирајте ја вашата ѕидна кутија во систем за управување со товарот. Благодарение на cFos Charging Manager, нудиме управување со товарот што може да користи и ѕидни кутии без OCPP. Сепак, повеќето други провајдери бараат OCPP.
cFos Power Brain Wallbox е (од септември 2021 година) најевтиниот EVSE со зрела и обемна имплементација на OCPP 1.6, вклучувајќи различни професионални карактеристики.

Од ноември 2020 година, не сме свесни за каква било поддршка за cFos Power Brain Controller во OpenWB. Сепак, бидејќи cFos Power Brain Controller може практично да се контролира од далечина преку HTTP API, претпоставуваме дека поддршката ќе дојде наскоро. Еве линкови до нашата документација за Modbus и HTTP API:
Документација Modbus регистар
HTTP API за документација

Следниве опции се достапни тука:
  • Може да поврзете други уреди Modbus поддржани од нас со интерфејсот и да ги читате и да управувате со нив од далечина
  • Можете да го поврзете Tesla Wall Connector Gen 2
  • Можете да управувате со далечинскиот управувач cFos Power Brain Controller преку Modbus RTU. Сепак, ова се препорачува само доколку има соодветно ожичување во секој случај. Инаку, препорачуваме Modbus TCP, HTTP или OCPP преку WLAN

За да го направите ова, треба да го користите Менаџерот за полнење. Во веб -интерфејсот, кликнете на "Конфигурација" во менито. Прво поставете ја вкупната моќност достапна за сите ЕВСЕ под "Макс. Вкупна моќност". Под "Power Reserve" треба да поставите резерва што не се допира, така што осигурувачот не се сопне во случај на преоптоварување. Ако имате приватно домаќинство, ви препорачуваме 2500W како резерва. Под „Макс вкупна моќност на EVSE“ можете да ја внесете максималната моќност за која е наменета линијата за напојување на вашите EVSE -а, доколку ова е ограничувачкиот фактор. Во спротивно, внесете 0 таму.

Стандардно е поставен EVSE, имено cFos Power Brain Wallbox со адреса „localhost“. Управникот за полнење користи локален хост за да ги адресира сопствените уреди. Ако сега додадете друга ѕидна кутија, на пр. cFos Power Brain wall box, мора да ја внесете IP адресата што ја има во вашата мрежа, на пр. 192.168.2.102:4701. Ако ѕидното сандаче што треба да се поврзе е адресирано преку интерфејсот RS-485, внесете овде COM1,baudrate,8,n,1.

Управувачот за полнење ја дели достапната моќност за полнење помеѓу конфигурираните и тековните ѕидни кутии за полнење (управување со оптоварување).

Менаџерот за полнење cFos ги испитува сите конфигурирани уреди за нивниот статус на секои неколку секунди. Бидејќи може да се адресираат неколку уреди истовремено преку IP и само сите уреди еден по друг со двожична врска, препорачуваме IP конекции. Тогаш Менаџерот за полнење може побрзо да реагира

Во овој случај, менаџерот за полнење претпоставува дека EVSE црпи максимална моќност и известува за грешки во прегледот. Во ред е ако врската се изгуби за неколку секунди помеѓу нив. Во спротивно, сепак, треба да обезбедите стабилни и сигурни врски. Во режимот Modbus, EVSE е безбеден за неуспех, т.е. ако не е примена повеќе Modbus комуникација во рамките на прилагодлив број секунди, EVSE се исклучува автоматски или на прилагодлива минимална струја на полнење. Со OCPP исто така можете да го постигнете ова однесување користејќи „Профили за полнење“.

cFos Power Brain Wallbox има куќиште IP65. Сè додека внимавате да не врне дожд во приклучокот на кабелот за полнење (има заштитно капаче), треба да можете да ја инсталирате ѕидната кутија на отворено без никакви проблеми.

Од септември 2021 година, германски и англиски се поддржани. Може да се додадат и други јазици доколку има потреба од ова.

Ограничувањето за пристап работи преку веб-интерфејсот, преку RFID и преку апликацијата. Како и да е, може да имате и клучен прекинувач што ќе го надополни електричар во неколку едноставни чекори. Сигналот CP, т.е. портокаловата линија, потоа мора да се насочи преку прекинувачот со клучеви. Кога прекинувачот е отворен, cFos Power Brain Controller не забележува дека автомобилот е приклучен и соодветно не овозможува полнење. Гаранцијата останува недопрена дури и со таква модификација.

Со должина на кабел прибл. 15m, 5 x 2,5 mm² се доволни за 11kW EVSE, но 5 x 4 mm² треба да се користат за 22kW EVSE. 11kW EVSE мора да биде споен со 16А за сите фази, 22kW EVSE со 32А. Но: EVSE може да го инсталира само квалификуван специјалист кој треба да знае кои пресеци на жици и осигурувачи се потребни. За разлика од печките, бојлерите и другите апарати за домаќинство, ЕВСЕ е постојан потрошувач и затоа подлежи на построги безбедносни барања. Затоа, ве молиме да не го инсталирате сами, туку секогаш консултирајте се со специјалист.

бр Ѕидните кутии мора да бидат поврзани со ѕвездена конфигурација почнувајќи од дистрибутер и секоја заштитена со RCD од типот А и минијатурен прекинувач. Сензорот за преостаната струја DC инсталиран во cFos Power Brain Wallbox реагира на преостаната струја од 6 mA (директна струја). Ако поврзете неколку ѕидни кутии во серија, тие би можеле да обезбедат струја на истекување помала од 6 mA, но вкупно повеќе од 6 mA. Ова тогаш нема да се препознае. Затоа, оваа сериска врска не е дозволена.

Може да поврзете прекинувач без потенцијал (на пр., прекинувач со клуч или ресивер за контрола на бранување) на еден од двата S0 влеза на cFos Power Brain Wallbox, на пр. на S0-2, како што е прикажано во нашата документација на S0 метри. Потоа можете да го побарате овој влез користејќи правила за вчитување и на тој начин да влијаете на вчитувањето. Некои мрежни оператори / добавувачи на енергија бараат капацитетот за полнење на ѕидната кутија(ите) да се намали или да се постави на 0 со помош на ресивер за контрола на бранување. За да го исполните ова барање за контрола поврзана со мрежата, можете да внесете формула како што следува во поставките на Управникот за полнење за параметарот „Max. total power (W)“ наместо фиксна вредност: PB.input2 ? 25000: 0
Ако влезот S0-2 е поставен (прекинувачот е затворен), менаџерот за полнење зема 25 kW како моќност за поврзување на куќата, во спротивно 0 kW. Можете да ги прилагодите специфичните вредности на изведба според вашата апликација.

Моќните мозоци на cFos од Rev. 1.1 (препознатливи по заглавието со свиткани пинови) имаат отпорник од 330 Ом на ЛЕР излезот (3.3V). Секоја ЛЕР што е наменета за струја поголема од 5 mA, може да се поврзе таму. cFos Power Brain Controllers од Rev. 1.0 (заглавието на пинот не е достапно без отворање на куќиштето на Power Brain) немаат отпорник. Овде, секоја ЛЕР со соодветен сериски отпорник може да се поврзе со ЛЕД излез (3.3V)

Плочките на почетната страница ги прикажуваат kWh потрошени од EVSE и увезената и извезената енергија од броилата. Дополнително, можете да преземете дневник за трансакции под „Конфигурација“ во кој сите процеси на полнење се снимаат со kWh. Ако поставите индивидуални корисници, тие исто така може да го преземат својот дневник за трансакции. Дневниците на трансакциите се CSV-датотеки што можете да ги обработувате во Excel, на пример.

Под „Конфигурација на системот“ -> Датотеки има копче за ресетирање на конфигурацијата на cFos Charging Manager или целиот систем.

Ако cFos Power Brain Wallbox ја изгуби врската со WLAN, прво можете да го рестартирате вашиот рутер или пристапна точка. Ако ова не помогне, можете да го исклучите напојувањето на EVSE неколку секунди. Треба повторно да се најави на WLAN по рестартирањето. Ако ова не успее по неколку минути, cFos Power Brain Wallbox автоматски ја стартува сопствената WLAN пристапна точка за да можете да ја користите за да бирате во EVSE и да ја проверите конфигурацијата.

Под „Конфигурација“ -> „Тест на модбус“ можете да напишете регистар со саканата вредност за kWh на мерачот. Адресата на бројачот е локален домаќин: 4702 за бројач S0 1 или локален хост: 4703 за бројач S0 2. Идентификаторот на робот е 2 за бројачот S0 1 и 3 за бројачот S0 2. Внесете 8058 како регистар, напишете „64 битен qword“ , број 1, вредноста да се запише саканото читање на бројачот во Wh. Потоа кликнете на „Напиши“.

Откако ќе ја поставите максималната моќност за поврзување со куќата во поставките на Управникот за полнење, можете да мерите на два начина:
  • Вие инсталирате еден или повеќе броила за потрошувачка (за потрошувачка без ѕидни кутии) и производствени броила (или ги читате вашите соларни инвертери). Потоа, Управникот за полнење ја пресметува моќноста што е достапна за полнење на електричните автомобили како моќност за поврзување на куќата минус мерачот на потрошувачка плус мерачот за производство. Ако не инсталирате мерач, Управникот за полнење ја дели моќноста на поврзувањето на куќата помеѓу ѕидните кутии за полнење. Ако не сакате да ја мерите потрошувачката на куќата, можете да ја конфигурирате моќноста на приклучокот на куќата пониска според максималната потрошувачка на куќата (статичка).
  • Вие инсталирате референтен метар. Ова ја мери моќноста што тече низ врската во вашата куќа, вклучувајќи ги сите потрошувачи, производители и ѕидни кутии. Но, тогаш треба да инсталирате барем еден метар што ја мери потрошувачката на ѕидните кутии. Управувањето со оптоварувањето на Управникот за полнење потоа ја пресметува моќта на полнење за електричните автомобили како моќност за поврзување на куќата минус разликата помеѓу купената електрична енергија и ѕидните кутии. Со други зборови, го одзема излезот на ѕидните кутии од купувањето на мрежата со цел да се утврди колку енергија инаку се троши или генерира. Мерачот обично се доделува на секоја ѕидна кутија. Сепак, можете да ги прикачите и сите ѕидни кутии на еден метар и на тој начин евентуално да заштедите броила доколку не ви треба индивидуално снимање за ѕидните кутии (за целите на наплата). Доколку имате извор на производство (ФВ систем), потребен ви е двонасочен броило како купен мерач на електрична енергија за да можете да правите разлика помеѓу увоз и повластен.
Кажете му на менаџерот за полнење каква функција имаат инсталираните броила со наведување на улогата на мерачот во конфигурацијата на мерачот.

Во Германија, сите броила што се користат за наплата мора да бидат „калибрирани“. Оваа калибрација се одвива во ЕУ со помош на MID сертификација. Мерачот што е во согласност со MID е соодветен за цели на наплата.

Нема посебна обврска ова да се прави во приватна средина. Во комерцијална средина, EVSE мора да го проверувате годишно од електричар.

Под „Конфигурација“ -> Ажурирање на фирмверот можете да проверите дали има нови верзии и да ги увезете со кликнување на „Ажурирај сега“. Wallbox потоа се рестартира.

12V од терминалот S0 може да се наполни со максимум 25 mA. Тие всушност служат само за напојување на напон за можни S0 бројачи или прекинувачки контакти. Сè уште треба да одземете 5 mA за секој S0 метар и контакт што го снабдувате со овој 12V. Ова значи дека тогаш се достапни само 20 mA или 15 mA.

LED диодата на cFos Power Brain трепка во шема што се повторува на секои 3 секунди. дава во следното објаснување прозрачна и неосветлена LED диода.
Standby (LED исклучено)
VehicleDetected (LED трепка кратко на секои 3 секунди)
Charging (LED трепка: 1,5 секунди вклучено, 1,5 секунди исклучено)
ChargingVentilation (LED трепка: вклучено 1 секунда, исклучено 2 секунди)
NoPower (LED трепка четири пати)
Грешка (LED трепка двапати со двоен пулс)