Документација

Паметни функции за полнење

Управникот за полнење cFos ги има следните исклучително корисни функции за полнење:

Разбуди го автомобилот

Некои автомобили „заспиваат“ кога го запираат/паузираат полнењето и не се будат додека не го повлечете приклучокот за полнење. Менаџерот за полнење го препознава ова и се обидува повторно да го разбуди автомобилот. Ова бара соодветна EVSE (во моментов само cFos Power Brain Wallbox).

Оставете го автомобилот да спие

Некои автомобили се обидуваат да се полнат веднаш откако нивото на батеријата ќе падне веднаш под максималното полнење. Поради постојаното кратко полнење, автомобилот никогаш не заспива и следното утро батеријата од 12V е празна. Менаџерот за полнење на cFos може да го препознае ова и потоа го блокира полнењето подолг временски период, така што автомобилот може да „заспие“.

Заштедете батерија

Некои автомобили секогаш ја полнат батеријата до 100%, дури и ако тоа доведе до поголемо абење. Менаџерот за полнење на cFos може да препознае кога струјата за полнење паѓа под одредена праг, имено кога батеријата е речиси полна, и потоа да престане да се полни. Тука можете да поставите оптимална вредност за вашиот автомобил.

Доколку имате соодветни прагови за одредени модели на возила, ве молиме известете не. Потоа ќе ги објавиме овде за другите.

Овие опции можете да ги поставите во конфигурацијата на boxидните кутии во Управувачот за полнење.