Документација

Тест на метар

Инструкции

  1. Преземете ја и инсталирајте ја тековната верзија или бета-верзијата на Менаџерот за полнење cFos.
  2. Проверете дали може да се стигне до вашиот инвертер или метар во домашната мрежа и дали ја знаете IP-адресата и портата. За Modbus TCP сè уште ви треба ID на робот.
  3. Отворете ја веб-страницата на менаџерот за полнење на cFos во прелистувачот со внесување на пр. Localhost: 4712. Потоа отворете ја страницата "Конфигурација на системот" и активирајте го тестот за метар таму. Внесете, на пример, SunSpec или SMA инвертер како тип на уред. Како адреса и проект што можете да ги користите за пристап до вашиот инвертер или метар. Некои уреди бараат дополнителни параметри што исто така треба да ги поставите доколку е потребно.

Би биле многу заинтересирани за тоа каков излез обезбедува менаџерот за полнење cFos.

Патем: Многу дополнителни уреди, како што се менаџери за соларна енергија или единици за складирање, исто така, работат со SunSpec, така што тие исто така можат да работат со cFos Charging Manager. Вие сте исто така добредојдени да ни испратите излез од вакви уреди.

Наместо „SunSpec Solar Inverter“, можете да ги испробате и следниве типови уреди, на пример:

  • E3/DC соларен уред (едноставен режим)
  • Инвертер SMA
  • Менаџер за домашна СМА
  • Соларен лог
  • Powerfox
  • Шели 3ЕМ
  • Sonnen... (разни)

Потоа можете да видите дали менаџерот за полнење cFos е компатибилен со вашиот инвертер.

Ви благодариме што се обидовте!
Ни помагате нас и на другите сопственици на соларни системи и уреди за складирање на енергија.

Успешно тестирани инвертори / метри

Забелешка: ѕидните кутии и броилата беа тестирани со верзијата на софтверот на соодветниот производител наведена во табелите. Не гарантираме дека производителот ќе ја промени функционалноста преку ажурирање на софтверот или ажурирање на моделот на таков начин што интероперабилноста со cFos Charging Manager или cFos Power Brain веќе не е дадена. Можете да го прашате соодветниот производител дали функционалноста сè уште одговара на статусот наведен во нашата табела.

Алтернативно, можете да ја преземете бесплатната тест верзија на cFos Charging Manager за Windows или Raspberry Pi и сами да тестирате дали соодветниот уред е компатибилен.

инвертерстатус на софтверот
Инвертерите можат да се интегрираат како броила за производство. Многу инвертери поддржуваат SunSpec, што значи дека можете да го користите SunSpec Solar Inverter / Meter како тип на мерач. Ова исто така важи и за мрежните броила за потрошувачка / паметни метри инсталирани во соларни системи. Еве избор на уреди тестирани од нашите клиенти. Слични уреди веројатно исто така работат. Забелешка: Поддршката на SunSpec е многу добра со Fronius, Kostal и SMA. Ова значи дека ако производителот го специфицира SunSpec за моделот на инвертерот, паметниот метар или системот за складирање на батерии, ова треба да функционира добро со cFos Charging Manager. Ве молиме пријавете ни ги успешно тестираните уреди, кои потоа ќе ги додадеме на списокот овде.
SunSpec
E3/DC GmbH, S10 E AIO Blackline (SunSpec Model 103)12/2021
E3/DC GmbH, S10 X Compact (Modbus)09/2023
Fronius, Smart Meter 63A, 2.9 (SunSpec Model 213)02/2022
Fronius, Smart Meter TS 63A (SunSpec Model 213)12/2021
Fronius, Smart Meter TS 65A-3, 1.3 (SunSpec Model 213)12/2021
Fronius, Symo 12.5-3-M,0.3.23.0 (SunSpec Model 113)12/2021
Fronius, Symo 8.2-3-M (SunSpec Model 113)12/2021
Fronius, Symo 15.0-3-M (Sunspec Model 113)12/2021
Fronius, Symo GEN24 8.0 (Sunspec Model 103+BAT)06/2023
Fronius, Primo 5.0-1 (Sunspec Model 111)12/2021
KOSTAL, Piko 1005/2023
KOSTAL, PLENTICORE plus4.2, 01.15.04581 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus7.0, 01.09.03412 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus8.5, 01.17.05075 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus10, 01.14.04213 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, KOSTAL Smart Energy Meter, 1.1.2 (SunSpec Model 203)12/2021
KOSTAL, KOSTAL Smart Energy Meter, 1.3.0 (SunSpec Model 203)12/2021
KOSTAL, Powermeter05/2023
KACO new energy, blueplanet 5.0 TL3, V5.53, 1.0 (SunSpec Model 103)12/2021
KACO new energy, blueplanet 10.0 TL3 INT, V5.53 (SunSpec Model 103)12/2021
SolarEdge SE5000, 0003.2468 (SunSpec Model 101)12/2021
SolarEdge SE7K, 0003.2251 (SunSpec Model 103)12/2021
SolarEdge SE9K-RW0TEBNN4, 0004.0011.0030 (SunSpec Model 103)12/2021
SolarEdge SE16K-RW000BNN4, 0004.0014.0107 (SunSpec Model 103)03/2022
SolarEdge Netzbezugszähler (SunSpec Model 203) Liefert teilweise falsche Werte, lieber anderen bidirektionen Zähler benutzen.06/20232
Sungrow Hybrid Inverter ARM_SAPPHIRE-H_V (SunSpec Model 101)07/2022
SMA: Уредите SMA Sunny Tripower (STPxx000-tl) имаат назначување на Modbus-регистар специфично за SMA. Некои поддржуваат и SunSpec (види погоре). Еве уреди кои се успешно тестирани од нашите клиенти:
SMA Sunny Tripower 4.012/2021
SMA Sunny Tripower 10.012/2021
SMA Sunny Tripower 9000tl-2012/2021
SMA Sunny Tripower 15000tl-3012/2021
SMA Sunny Tripower 20000tl-3012/2021
SMA Tripower 8.0 STP8-3AV-4012/2021
SMA Сончев Бој12/2021
Sunny Home Manager 2.0 (како купен мерач на електрична енергија)12/2021
Sunny Island 4.412/2021
Други уреди (видете ја и дефиницијата на мерачот што нашите клиенти ја создадоа #thebestenuserderwelt):
Инвертер Huawei Sun200001/2022
SENEC (via HTTP)06/2023
Solar-Log12/2021
Sonnen Zähler (Batteriespeicher, Erzeugung und Verbrauch)12/2021
Sungrow (Wechelrichter, Batteriespeicher)05/2023
Victron (diverse)09/2023
Varta Element S405/2023

Можете да го интегрирате ова со најновата верзија на cFos Charging Manager како мерач на генератор без дополнителен средно мерач.

Забелешка: Ако не е возможно да се прочита вашиот сончев систем, сепак можете да побарате електричар да инсталира надворешен средно броило што или го мери создавањето на сончевиот систем (улога „генерација“) или двонасочно средно броило на местото на пренос на снабдувач на енергија со кој потоа ја мерите купената електрична енергија или повластена (улога „увезена електрична енергија“). Добредојдени сте да контактирате со нас и потоа можеме да се обидеме да го интегрираме вашиот сончев систем заедно. Веќе изградивме поддршка за неколку уреди со помош на нашите корисници, #thebestuserintheworld:-)

Еве инструкции за тоа како да интегрирате различни уреди во cFos Charging Manager.

Ви благодариме што ги тестиравте EVSE и мерачите на:

Adrian A. | Alexander B. | Andreas M. | Axel S. | Benedict S. | Berger Stromversorungen | Chris B. | Detlef K. | energielenker | Frank M. | Get It Done | Guido S. | Hendrik J. | Horst A. | Jan H. | Jonas D. | Klaus S. | Manuel G. | Marco L. | Marco T. | Markus K. | Martin S. | Matthias S. | Max H. | MaXx | Michael S. | MMS Communication | Simon K. | Thomas B. |

Wir haben #diebestenuserderwelt:
Нашите клиенти ни помагаат во голема мера во тестирањето на броилата и другите уреди, обезбедувајќи ни важни информации, предлози за подобрување и, на крај, но не и најмалку важно, во наоѓањето грешки.