Документација

Конфигурација

Screenshot #1 Документација за менаџерот за полнење на cFos - Конфигурација

Прво треба да ги внесете глобалните параметри.

НасловНасловот на вашиот проект
ОписОвде можете да внесете мал опис на вашиот проект
Насловот и Описот соодветно ќе бидат прикажани во прегледот
Балансирање на оптоварувањеАктивирајте го управувањето со оптоварување. Забелешка за cFos Power Brain Wallbox: ако ракувате со wallbox самостојно или како главен, активирајте го управувањето со оптоварување. Ова исто така ви овозможува да ги користите сите напредни функции. Ако ракувате со ѕидното сандаче од друг систем за управување со товарот или како роб, деактивирајте го управувањето со товарот (режим: монитор).
тензија на системотОва обично треба да биде 230 V
Максимален фазен дисбалансМаксималната фазна нерамнотежа дозволена од снабдувачот на енергија (т.е. еднострана употреба на фазите, на пр. за автомобили кои полнат во една фаза). Барањето е 4600 W. Вашиот снабдувач со енергија може да ви дозволи поголеми неизбалансирани оптоварувања.
Нерамнотежа вклучувајќи ја и потрошувачкатаАктивирано: Нерамнотежата се пресметува вклучувајќи ги сите потрошувачи и производители. Деактивирано: Нерамнотежата е поврзана само со автомобилите што се полнат.
Макс. Вкупна моќностГо одредува максималниот достапен капацитет за поврзување на куќата. Оваа линија е достапна за куќата, вклучувајќи ги сите потрошувачи и станици за полнење. Овде можете или да внесете фиксна вредност или формула. Може да ја направите достапната моќност за поврзување со домот зависна од влезовите за префрлување (на пр. за ресивер за контрола на бранување) или од променливите на менаџерот за полнење (што може да се постави надворешно преку HTTP API).
Резервна моќностБидејќи за време на регулирањето на напојувањето секогаш може да се појават флуктуации како резултат на краткорочни врвови на напојување, треба да наведете резерва во полето „Резерва на напојување“ која е привлечена од напојувањето на куќниот приклучок и никогаш не се допира. За време на регулативата, Менаџерот за полнење проверува дали има сепак пречекорување на достапната моќност за поврзување куќа Резервата треба да се избере повисоко, толку помалку информации се достапни за употребата на секоја фаза (според соодветни метри).
ПречекорувањеВо полето „Пречекорување“, Управникот за наплата ја внесува досега забележаната максимална вредност на пречекорување, во милиампери, која ја надминува резервата. Ова ви овозможува подоцна да видите колку добро функционира контролата и дали треба да поставите повеќе резерва за енергија.
Пречекорувањето идеално треба да биде и да остане 0. Оваа историска вредност можете да ја вратите на 0. Ако cFos Charging Manager открие пречекорување (ова може да биде помало од историскиот максимум), ја намалува достапната струја за полнење за струјата на пречекорување за 5 минути за да дозволи осигурувачот да се олади. Ова е прикажано со црвено како прескокнување на контролната табла.
Макс. Вкупна моќност на секадеВо зависност од инсталацијата на куќата, може да се постави дополнителна линија за напојување на станиците за полнење исклучиво за полнење електрични автомобили. „Макс. Вкупна моќност на EVSE“ ја одредува максималната моќност на оваа линија
На деактивирање на уредотКако треба да се постави уредот (ако е можно) ако CFos Charging Manager се откаже од контролата над него? Опции: оневозможи полнење, минимална струја на полнење, отстранете ги сите ограничувања (еквивалентно на OCPP бесплатно полнење).
снабдувач на енергијаОвде можете да го изберете давателот на енергија што се користи за правилата за наплата по цена. За Tibber ви треба токен OAuth2 на страницата за конфигурација.
OCPP сервер TLSАктивирајте, деактивирајте или автоматски откријте TLS
Приклучок за сервер OCPPTCP/IP порта на серверот OCPP во менаџерот за полнење cFos
Лозинка на серверот OCPPЛозинка за најавување во серверот OCPP
Користете ги вашите сопствени сертификатиАко е активиран, се користи SSL сертификат што можете да го поставите под Конфигурација. Ако е оневозможено, ќе се користи стандарден самопотпишан сертификат.

Додадете нови уреди

Притиснете го копчето "Додади нов метар" за да додадете друг среден метар. Може да ги поставите следниве вредности за метар:

Screenshot #2 Документација за менаџерот за полнење на cFos - Конфигурација
овозможеноПолето за избор одлучува дали уредот е овозможен (т.е. Управувачот за полнење го контролира или го чита) или дали треба да се чува само за подоцнежна употреба
БројОва е слободно избран број што се прикажува во прегледот, на пр., Бројот на паркинг просторот чија потрошувачка треба да се измери
ИмеОвде можете да му дадете име на средниот метар
ОписОвде можете да додадете мал опис
Тип на уредСо ова поле за избор изберете за кој уред станува збор. Менаџерот за полнење поддржува голем број различни уреди. .Е го прошириме списокот на поддржани уреди со текот на времето. Меѓу поддржаните уреди е S0 среден метар, кој можете да го поврзете на еден од двата влеза на cFos Power Brain Controller. Постојат и други вообичаени средни мерачи и виртуелни мерачи за избор. Виртуелните бројачи се внатрешни бројачи на Менаџерот за полнење кои сумираат одредени вредности на моќност за да можат убаво да се прикажат во прегледот. Постои и симулиран бројач за експериментирање. За бројачот треба да го поставите следново:
адресаСо адресата на одредиштето, му кажувате на Управникот за полнење како да му се обрати на уредот. Можете или да наведете IP адреса:порта или HTTP, HTTPS URL или COM порта и потоа параметрите COM, на пр. COM1,9600,8,n,1.
Лична картаАко уредот е Modbus уред, тука мора да го внесете Modbus Slave ID на уредот
УлогаОваа листа за избор одлучува која улога има бројачот. „Екран“ значи дека мерачот е само за прикажување и нема да биде вклучен во пресметките на перформансите. „Потрошувачка“ значи дека мерачот ја мери моќноста на потрошувачот. Ова се одзема од поставениот излез за поврзување на куќата. Со „Генерација“ поставувате мерачи кои ја мерат генерираната моќност (на пр. од сончев систем). Оваа моќност се додава на постојната моќност за поврзување на куќата и е достапна за ѕидните кутии како моќ за полнење. Наместо индивидуални броила за производство и потрошувачка, можете да инсталирате и централно броило за поврзување на вашата куќа. Во овој случај, поставете „Улога“ на „Референца на мрежата“. Потоа, Управникот за полнење гарантира дека вкупната потрошувачка не ја надминува потрошувачката на вашата куќа. Во овој случај не треба да дефинирате броила за потрошувачка или производство. Мерачите со „улога“ „Потрошувачка на е-автомобил“ ја снимаат потрошувачката на електричните автомобили и обично се прикачени на ѕидна кутија. „Storage Home“ е единица за складирање што не може да се користи за полнење на вишокот на PV. „Цела меморија“ е меморија што може да се користи и за вчитување.
факторДозволува бројачите да се интегрираат со калеми на трансдуцерот. Можете да го наведете факторот на конверзија овде ако мерачот не го пресмета ова во самите вредности. За да го превртите бројачот, можете да наведете негативен знак (на пример, ако бројачот е инсталиран „наопаку“, можете да наведете -1.0).
Забелешка: И броилата за потрошувачка и производство обично имаат позитивни вредности на моќност. Улогата одлучува дали некоја вредност ќе се одземе од капацитетот за поврзување на куќата или ќе се додаде на неа. Со вкупниот бројач, приказот за позитивна моќност значи потрошувачка, негативно напојување
ФазиФазите што ги користи мерачот или „автоматски“ препознавање засновано врз вредностите на мерачот при вчитувањето.
Прилагодете ги тековните вредностиЗа напредни конфигурации: Овде, нешто може да се додаде на тековните вредности со формула. На пример, ако имате мерач што ја брои потрошувачката плус ѕидната кутија, можете да ја одбиете електричната енергија од броилата за ѕидната кутија за да ја одредите чистата потрошувачка.
скриј уредАко е означено, не прикажувај како плочка (освен ако не е избрано „прикажи ги сите уреди“).
Прикажи во прегледотАко е означено, прикажи на контролната табла под графиконот.
Објавувајте информации преку MQTTТековните вредности за овој уред се објавени преку MQTT.
Објавувајте информации за уредот преку ModbusТековните вредности за овој уред се објавуваат преку серверот Modbus.
запишете мерењаТековните вредности се снимаат за овој уред за да се прикажат како дијаграм доколку е потребно.
Прикажи графикон за уредотЗа овој уред, податоците од мерењето се прикажани во дијаграм.
Прикажи во прегледен дијаграмЗа овој уред, податоците од мерењето се прикажуваат на прегледниот дијаграм во контролната табла.
далечинско одржувањеАко мерачот има веб-интерфејс, ќе бидете пренасочени на ова кога ќе кликнете на копчето „Далечинско одржување“
алтернативен методАко препраќањето не функционира, можете да изберете алтернативен метод.
Ресетирајте го уредотОва ви овозможува да ја рестартирате единицата

Белешка: Патем, соларните инвертори сметаат и како метри. Овие честопати можат да ја произведат моментално генерираната енергија преку Modbus TCP, исто како метар.

Притиснете го копчето „Додај ново EVSE“ за да додадете друга станица за полнење. Може да ги поставите следниве вредности за станица за полнење:

Screenshot #3 Документација за менаџерот за полнење на cFos - Конфигурација
овозможеноПолето за избор одлучува дали уредот е овозможен (т.е. Управувачот за полнење го контролира или го чита) или дали треба да се чува само за подоцнежна употреба
БројОва е слободно избран број што се прикажува во прегледот, на пр., Бројот на паркинг просторот чија потрошувачка треба да се измери
ИмеОвде можете да му дадете име на средниот метар
ОписОвде можете да додадете мал опис
ЕтикетаЕтикета што може слободно да се избере, се појавува во прегледот кога возилото е вклучено
Фиксна РФИДАко не е достапен RFID читач, тука може да се постави фиксен RFID (главно за OCPP).
Тип на уредКористете го ова поле за избор за да изберете за кој уред станува збор. Менаџерот за полнење поддржува голем број различни уреди. .Е го прошириме списокот на поддржани уреди со текот на времето. Меѓу поддржаните уреди е cFos Power Brain Wallbox. Е најдете и други вообичаени wallидни кутии и симулација за експерименти. За theидното сандаче треба да го поставите следново:
АдресаСо адресата на одредиштето, му кажувате на Управникот за полнење како да му се обрати на уредот. Можете или да наведете IP адреса:порта или HTTP, HTTPS URL или COM порта и потоа параметрите COM, на пр. COM1,9600,8,n,1. За OCPP, внесете го ID на точката за полнење на ѕидната кутија овде
Лична картаАко уредот е уред Modbus, тука мора да го внесете Modbus Slave ID на уредот. За OCPP уредите, внесете го ID на приклучокот овде
Закачен бројачАко ѕидното сандаче нема свој броило, можете да „закачите“ метар на него. Менаџерот за полнење потоа го доделува овој мерач на избраната ѕидна кутија и ги зема предвид информациите за моќноста и енергијата како оние на соодветната ѕидна кутија. Може да се прикачат само бројачи со „Улога“ „Потрошувачка е-автомобил“.
Максимална струја на полнењеМаксималната струја на полнење по фаза во mA. што го поддржува овој wallbox или формула. Можете да ја користите формулата за динамички да ја ограничите струјата на полнење. Примена, на пример, во станбена зграда со ѕидни кутии зад броилата на станот.
Минимална струја на полнењеМинималната струја на полнење под која се деактивира полнењето и се започнува пауза од 300 секунди. Спецификација во mA. Најмалку 6000 mA, минимум 6А. На некои автомобили им треба повеќе за да почнат да се полнат, на пр. Zoe 8A, Landrover можеби 9A.
ПриоритетПриоритет на вчитување. Стандардно е 1. Повисоките приоритети прво ја добиваат целата достапна струја за полнење, а потоа ѕидните кутии со помал приоритет.
Ротација на фазатаМенаџерот за полнење може да открие фазни асиметрии (неурамнотежени оптоварувања) (под услов ѕидните кутии да имаат соодветни броила или да се поврзани броила што можат да ја емитуваат струјата на поединечните фази). Ако небалансираното оптоварување е поголемо од 4,5 kW, Управникот за полнење ја намалува струјата на полнење на оваа станица за полнење или привремено целосно го исклучува полнењето додека не се врати симетријата. Ако сакате да наполните неколку возила на различни ѕидни кутии, фазната положба треба да се смени за време на инсталацијата за разлика од другите ѕидни кутии. Оваа фазна ротација можете да ја поставите овде.
Препорака: Направете го униформа, пр. 1-ви ЕВСЕ 0 степени, 2-ри ЕВСЕ 120 степени, 3-ти ЕВСЕ 240 степени, 4-ти ЕВСЕ повторно 0 степени, итн.
Забелешка: Фазната ротација се однесува на фазната ротација помеѓу ѕидното сандаче и главните фази на зградата. Мерачот и ѕидното сандаче мора секогаш да имаат иста фазна ротација. Ова секогаш треба да биде случај со броилата инсталирани во ѕидни кутии, но треба да обрнете внимание на ова кога поставувате надворешни броила. Приказот на фазите во полето за избор во веб-интерфејсот ви кажува на кои фази од инсталацијата на зградата се однесуваат 3-те фази на ѕидното сандаче, на пример, на 120 степени, L2, L3, L1 се фазите на ѕидното сандаче L1, L2, L3 со зградата Фазите L2,L3,L1 поврзани. На пример, ако автомобилот се полни на фаза L1 и ѕидното сандаче е поврзано со фазна ротација од 120 степени, фазата L2 се полни во зградата и се прикажува во веб-интерфејсот.
ФазиФазите што Wallbox ги користи или „автоматски“ препознавање врз основа на вредностите на бројачот при полнење.
разбуди колаCFos Charging Manager се обидува да го разбуди автомобилот ако не се полни. Ова во моментов е можно само со cFos Power Brain Wallbox под Modbus.
нека спие колатаНекои автомобили не заспиваат по полнењето и потоа трошат енергија од батеријата од 12 V. CFos Charging Manager се обидува да го препознае ова и да спречи постојано полнење.
заштедете батеријаАко вашиот автомобил секогаш ја полни батеријата до 100%, CFos Charging Manager може да престане да се полни штом струјата на полнење падне под одредена граница. Вчитувањето се прекинува ако наведениот праг се надмине најмалку 1 минута, а потоа 30 секунди. е под прагот.
заштедете батерија 2Ако вашиот автомобил секогаш ја полни батеријата до 100%, CFos Charging Manager може да престане да се полни штом струјата на полнење падне под овој праг подолго од 60 секунди.
Оставете го полнењето овозможеноЗа ѕидни кутии кои повеќе не прикажуваат значајни статусни вредности кога полнењето е деактивирано.
скриј уредАко е означено, не прикажувај како плочка (освен ако не е избрано „прикажи ги сите уреди“).
Прикажи во прегледотАко е означено, прикажи на контролната табла под графиконот.
Објавувајте информации преку MQTTТековните вредности за овој уред се објавени преку MQTT.
Објавувајте информации за уредот преку ModbusТековните вредности за овој уред се објавуваат преку серверот Modbus.
запишувајте мерењаТековните вредности се снимаат за овој уред за да се прикажат како дијаграм доколку е потребно.
Прикажи графикон за уредотЗа овој уред, податоците од мерењето се прикажани во дијаграм.
Прикажи во прегледен дијаграмЗа овој уред, податоците од мерењето се прикажуваат на прегледниот дијаграм во контролната табла.
Потпишани податоци„Зачувај отчитувања од надворешно потпишани броила“: ако Wallbox обезбедува дигитално потпишани отчитувања на броилата (закон за калибрација), тие се зачувуваат со податоците за процесот на вчитување. „Потпишете и зачувате интерни читања на броилото“: можете да ги зачувате вашите сопствени дигитално потпишани отчитувања на броилото за процесите на полнење ако ѕидното сандаче не ги испорачува (без права за калибрација). Овде ќе најдете дополнителни објаснувања за законот за калибрација.
URL на портата OCPPРежим на портал OCPP: УРЛ-адресата до која cFos Charging Manager ја препраќа OCPP комуникацијата до задниот дел.
Лозинка на портата OCPPРежим на портал OCPP: Лозинката за позадината на OCPP.
ID на клиент на OCPP GatewayРежим на портал OCPP: ID на клиент со кој менаџерот за наплата на cFos известува за позадината.
ID на конектор на OCPP GatewayРежим на портал OCPP: Приказ на автоматски доделениот ID на конекторот.
Домаќин на OCPP Gateway SOCKSURL-адреса на прокси SOCKS ако пристапот до задниот дел на OCPP е преку портал за паметни броила, на пример
OCPP Gateway SOCKS автентикацијаОвде можете да изберете TLS доколку е потребно
Користете ги вашите сопствени сертификатиАко е активиран, се користи SSL сертификат што можете да го поставите под Конфигурација. Ако е оневозможено, ќе се користи стандарден самопотпишан сертификат
далечинско одржувањеАко wallbox има веб-интерфејс, ќе бидете пренасочени на ова кога ќе кликнете на копчето „Далечинско одржување“
алтернативен методАко препраќањето не функционира, можете да изберете алтернативен метод.
РесетирајВи овозможува да рестартирате (подигнете) уред
Корисник
Правила за полнење
Овде можете да внесете корисници и правила за вчитување како што е опишано на страницата со правила за вчитување.