Документација

управување со корисници

Корисничката администрација на cFos Charging Manager е наменета и за администраторите и за корисниците. Корисникот може да ги промени своите поставки и да додаде нови RFID картички со внесување на неговиот кориснички ID. Како корисник, не треба да го повикувате администраторот ако сакате да научите нова RFID картичка или да ја промените нејзината конфигурација. Администраторот може да додава корисници и да ги листа и уредува сите корисници.

Секој нов корисник добива единствена идентификација од Управникот за полнење. Името може да се прикаже во плочката кога се вчитува (може да се деактивира). Покрај тоа, корисникот може да постави дали неговата плочка треба да биде видлива за другите корисници (администраторот секогаш може да ја види плочката). Во доделувањето wallbox тој поставува Администратор на кој од ѕидните кутии корисникот смее да го наплаќа. Штом барем еден корисник е доделен на wallbox, полнењето во оваа кутија мора да биде одобрено со PIN или RFID. За секој корисник може да се дефинираат правила за вчитување, кои корисникот може сам да ги конфигурира и активира или деактивира. Правилата за полнење доделени на wallbox (под поставките на wallbox) може да се менуваат или активираат и деактивираат само од администраторот. Ако има правила за полнење на корисникот и wallbox, секогаш важи помалата струја за полнење.

Можете или да додадете РФИД-картичка со внесување единствен (колку што е можно подолго) PIN или со предавање. Учењето се одвива со притискање на копчето „Learning“ и потоа започнување на трансакција во рок од 1 минута, т.е. приклучување на автомобилот, закачување на RFID. Ова може да се направи со OCPP и/или ѕидни кутии кои доставуваат RFID до cFos Charging Manager користејќи Modbus или други протоколи. РФИД може да има и име кое, доколку е присутно, се прикажува во плочката наместо корисничкото име. Покрај овластувањето за полнење, може да се доделат и други функции на RFID картичката. Ваквите картички можат да ги презапишат употребените фази и максималната струја на полнење на почетокот и за време на процесот на полнење. Можете исто така да го активирате и деактивирате полнењето или правилата за полнење на корисникот со ставање на картичката на уредот. Забелешка: Некои ѕидни кутии го пренесуваат RFID само на почетокот на процесот на полнење. CFos Power Brain Wallbox може да пријави и новоиздадени RFID картички за време на процесот на полнење. Многу ѕидни кутии испорачуваат РФИД на Менаџерот за полнење само откако ќе го научите РФИД во ѕидната кутија. За да го направите ова, следете ги упатствата специфични за Wallbox за учење RFID картички.

Како администратор, можете исто така да му доделите приоритет на корисникот. Ова потоа го препишува приоритетот поставен во Wallbox штом Управникот за полнење препознае дека овој корисник е активен со ставање RFID-картичка или внесување на PIN. Можете исто така да доделите буџет за полнење на корисникот. Вчитувањето ќе се оневозможи откако ќе се потроши буџетот. Видете Полнење со буџети од kWh за повеќе информации.

Поставки по корисник

ПрезимеКорисничко име. Може да се прикаже во плочката при вчитување. Се појавува во списокот на процеси за полнење
Кориснички ID. Ова му овозможува на корисникот да се овласти. Треба да се чува во тајност. Се појавува во датотеката CSV со процесите на вчитување.
Дозволи прикажување на иметоОвде корисникот може да постави дали неговото име треба да се прикажува во плочката кога ќе го приклучи автомобилот.
Прикажи wallboxОвде корисникот може да постави дали неговата плочка треба да се прикажува на почетната страница. Ако не, ќе се прикаже само кога ќе се најави на почетната страница со неговиот кориснички ID.
Задача на WallboxНа корисникот му е дозволено да наплаќа само на ѕидни кутии за кои е поставен штиклирање во задачата.
приоритетПриоритет на оптоварување во управувањето со оптоварување. „Одржувањето значи дека приоритетот нема да се смени кога овој корисник ќе го приклучи својот автомобил. Во спротивно, нумеричкиот приоритет внесен во комбо полето ќе се користи се додека овој корисник се вчитува.
Буџет за корисникотБуџет во kWh или минути. Се применуваат истите поставки како и за буџетите за РФИД картичките. Ако не е претставена РФИД-картичка, се применува корисничкиот буџет, инаку оној на РФИД-картичката. Еве повеќе за буџетите
Додадете правила за вчитувањеОвде корисникот може да додаде правила за вчитување. Администраторот може да додаде правила за полнење во wallbox. Ако постојат правила за полнење за wallbox и за корисникот (или RFID), cFos Charging Manager ја зема пониската од двете добиени вредности.
Додадете или научете РФИДКористејќи РФИД, можете да презапишете одредени кориснички поставки и/или да одобрите полнење. Повеќе за ова во RFID функциите