Документација

Кои опции за двонасочно полнење постојат?

Постојат различни начини за враќање на електричната енергија од батеријата на автомобилот

V2L: Возилото има приклучок за поврзување уреди (на пр. алати)
V2B или V2H: Возилото може да снабдува делови од зграда. Сепак, испорачаната електрична мрежа не е поврзана со јавната електрична мрежа.
V2G: Возилото може да ја напојува зградата и, доколку е потребно, да внесува електрична енергија во јавната мрежа.
V2X: Збирен термин за сите горенаведени варијанти.

Почнувајќи од септември/, има некои модели на автомобили што можат да прават V2L. Бидејќи возилата имаат посебен приклучок, уредите може да се ракуваат независно од ѕидното сандаче.
За да се врати напојувањето преку ѕидното сандаче, автомобилот и ѕидното сандаче мора да бидат способни да комуницираат користејќи ISO 15118, што обично бара специјален хардвер PLC (Power Line Communication) во ѕидното сандаче. Нашите модели на wallbox моментално го немаат овој хардвер. Сепак, проценуваме дали можеме да понудиме доградба на коло ако темата стане комерцијално достапна. Кога станува збор за електричните автомобили, се даваат различни ветувања во однос на ISO 15118, но многу малку луѓе ги исполнуваат.

Постојат два можни стандарди

1. Автомобилот има 1-фазен или 3-фазен инвертер кој го генерира потребниот напон од 230 V кој е компатибилен со домашната мрежа. Тогаш ѕидното сандаче само го префрла својот контактор и автомобилот може да се внесе во домашната мрежа.
2. Автомобилот ја напојува директната струја на CCS приклучокот директно од батеријата назад до ѕидното сандаче. За да го направите ова, ѕидното сандаче мора да има инвертер или да може да се поврзе со надворешен инвертер.
Кој стандард ќе преовладува во моментов (од септември/) не е јасно. Го гледаме тоа.

Предности на V2G

На едно приватно домаќинство му се потребни просечно околу 7 kWh дневно, од кои 3-4 kWh се користат за време кога ФВ системот не произведува електрична енергија. Тоа значи дека за ова време ви треба уред за складирање со капацитет од 3-4 kWh. Најевтините складишни единици со 4 kWh моментално се околу 260 €/kWh, односно нешто повеќе од 1000 € плус инсталација (а трендот опаѓа). За да се задоволи потребата за самодоволност, решението V2H не смее да чини повеќе од 1000 евра плус инсталација, во спротивно можете да купите и стационарен систем за складирање, кој исто така би имал предност што нема да мора да „замине“ помеѓу .
Предности на V2G како виртуелна централа:
Како што се зголемува бројот на електрични автомобили, има многу дистрибуиран капацитет на батериите. Е-автомобилите би можеле да се комбинираат за да формираат виртуелна електрана за да се обезбеди стабилност на мрежата и да се компензираат празнините во снабдувањето. За да го направите ова, секој сопственик на електричен автомобил може да стави на располагање одредена количина од батеријата на својот електричен автомобил и/или стационарно складирање на виртуелната централа (за плаќање). Потребни се соодветни сигнални протоколи, кога кој внесува или полни колку електрична енергија. За ова треба да има соодветна законска рамка. Веруваме дека ова ќе дојде порано или подоцна и ќе ја најдеме темата многу интересна. Постои правило за полнење во cFos Charging Manager кое ви овозможува барем да полните на начин што е соодветен за мрежата.

Регулаторна

За враќање на електричната енергија од батеријата на автомобилот, која е електрично поврзана со домашната мрежа (преку ѕидна кутија), потребно е одобрение од мрежниот оператор. Сепак, сегашната правна ситуација во Германија забранува враќање на енергијата во мрежа која е електрично поврзана на јавната мрежа (/септември 2023 година).

Останете информирани

Дали сакате да бидете информирани за тековните случувања во двонасочното полнење?

Претплатете се на нашиот билтен

Ве молиме погрижете се да го штиклирате полето „ Заинтересиран сум за V2G “ кога се регистрирате.