Поддржани ѕидни кутии, средни броила, инвертери, складирање на батерии, OCPP задни делови, други уреди

Забелешка: Уредите и далечинските станици наведени овде се тестирани со статусот на софтверот на соодветниот производител наведен во табелите во едноставни процеси на вчитување и едноставни основни функции. Не гарантираме дека производителот ќе ја промени функционалноста преку ажурирање на софтверот или ажурирање на моделот на таков начин што интероперабилноста со cFos Charging Manager или cFos Power Brain веќе не е дадена. Можете да го прашате соодветниот производител дали функционалноста сè уште одговара на статусот наведен во нашата табела.

Мора да ја тестирате вашата специфична апликација за да проверите дали cFos Charging Manager е компатибилен со оддалечените станици. За да го направите ова, можете да ја преземете бесплатната тест верзија на cFos Charging Manager за Windows или Raspberry Pi и сами да проверите дали соодветниот уред или задниот дел на OCPP е компатибилен.

Интеграција на нови ѕидни кутии

Забелешка: Со задоволство додаваме нови, претходно неподдржани ѕидни кутии. За оваа намена нудиме бесплатен тест за интеграција на OCPP Wallbox. За ѕидни кутии со други протоколи, можеби ќе треба да се имплементира соодветна контрола. Ова обично бара малку напор и е исто така бесплатно. Дали вашиот wallbox сè уште не е во нашиот систем? Поднесете барање за интеграција овде.

Поддржани wallидни кутии

ѕидна кутијастатус на софтверот
cFos Power Brain Controller12/2021
Сите ѕидни кутии со доволно поддржан OCPP 1.6 (JSON)
Го тестиравме cFos Charging Manager за компатибилност за време на OCPP Plugfest и користење на различни позадини. Ако сакате да бидете сигурни дека вашиот OCPP уред работи со cFos Charging Manager, ве молиме контактирајте со нас за бесплатен далечински тест.
OCPP
cFos Power Brain Wallbox (OCPP 1.6)12/2021
ABB Terra AC 22 (OCPP 1.6)12/2021
ABB Terra DC (OCPP 1.6)09/2023
ABL eMH2 (OCPP 1.6)12/2021
ABL eMH3 (OCPP 1.6) ohne Eichrecht (mit Eichrecht kommen die Zählerwerte zu selten, evtl. mit neuer ABL firmware behoben)07/2022
ABL eM4 (OCPP 1.6)09/2023
Alfen Eve Single Pro-Line / Double Pro-Line (OCPP 1.6)08/2023
Alpitronic Hypercharger (OCPP 1.6) Потребна е софтверска верзија 1.7.3 или повисока02/2023
Autel MaxiCharger AC Wallbox (OCPP 1.6) Потребна е софтверска верзија 1.7.3 или повисока02/2023
Bender Controller (OCPP 1.6) различни производители на ѕидни кутии, видете подолу12/2023
BERGER DM30 (DC Schnellladegerät)02/2022
BERGER AX3204/2022
Charge Amps Dawn (OCPP 1.6)02/2024
Charge Amps Halo (OCPP 1.6)08/2023
CTEK Chargestorm Connected 2 (OCPP 1.6)08/2023
Circontrol Raption 50 DC charger (OCPP 1.6)05/2024
DELTA Ladestationen AC & DC (OCPP 1.6)11/2022
ecotap DC60 (OCPP 1.6)06/2023
Elexon sxHPC80 (OCPP 1.6)11/2023
EN Plus Wallboxen mit OCPP 1.6 JSON (z.B. Autoaid, Entratek, AMS Energy, etc.)
Од фирмверот 1.3.234.
09/2023
EVBox Elvi (OCPP 1.6)07/2022
Entratek Power Dot Pro (OCPP 1.6)12/2021
Hager Witty Share(OCPP 1.6)08/2023
Compleo / Innogy eBox professional S (OCPP 1.6)12/2021
Garo GLB+ (OCPP 1.6)02/2023
GSAB 2S1300DC60Triple DC Charger (OCPP 1.6)03/2023
Keba KeContact P30 x-series (OCPP 1.6)12/2021
Kempower C800 series (OCPP 1.6)11/2023
Lade.ZEIT AC Charger (OCPP 1.6)08/2023
Mennekes Amtron Professional+ 22kW (OCPP 1.6)12/2021
Phihong / ZEROVA DC EV Chargers (OCPP 1.6)02/2023
Pion Highrock (Bender CC613 controller) (OCPP 1.6)06/2023
Schneider EVlink G4 Smart und Parkplatz 2, Pro AC (OCPP 1.6)05/2022
StarCharge Athena 60, Saturn 22 (OCPP 1.6)01/2024
Technagon (OCPP 1.6)12/2022
Technivolt 1100 Smart (OCPP 1.6)12/2022
Vestel EVC04 / Webasto Unite (OCPP 1.6), Vestel firmware v3.131.0+ required11/2023
Wallbe Pro (Compleo) (OCPP 1.6)12/2022
Wallbox Copper SB, Commander 2 (OCPP 1.6) ab Wallbox Firmware 5.17.7301/2024
Webasto Live (OCPP 1.6)01/2022
weeyu AC EV Charger (OCPP 1.6)02/2023
Modbus, HTTP, etc.
OBL eMH1 (Modbus ASCII)12/2021
Alfen Eve Single/Double (Modbus)07/2022
Alphatec AW1eM (Modbus)08/2022
Alpitronic Hypercharger 4.0 (Modbus)Од моделот 4.0 (HYC_400)03/2024
Bender Controller, Modbus TCPразлични производители на ѕидни кутии, видете подолу12/2023
Chargepoint Cloud Wallboxen, die dort eingebunden sind, z.B. die CP4320 (proprietär). Lange Reaktionszeit beachten.03/2023
Circontrol eHome (Modbus)03/2023
Compleo Solo advanced (Modbus)03/2022
DELTA Ladestationen AC & DC (Modbus)11/2022
easee Home / One / Charge (Cloud HTTP)04/2022
elexon A1 (Modus, AIX ACCT)07/2022
go-e HOME+ мобилен, go-eCharger HOMEfix и SMARTFOX автомобил полнач (HTTP)12/2021
hesotec eSat eBox (Modbus). Внимание: Кутијата не може да направи доволно OCPP (од/).10/2022
Хајделберг / Засилена контрола на енергија, поврзување.дома, поврзување.бизнис, поврзување.солар и Walther-Werke BASICEVO PRO (Modbus)01/2023
Compleo / Innogy eBox professional S (Modbus)12/2021
Juice Charger me (Modbus, wie Mennekes Amtron Professional) (Modbus)12/2021
Keba KeContact P30 c-series и x-series, BMW Wallbox Plus/Поврзете се преку Keba UDP, Keba P30 Green Edition преку Modbus TCP (UDP)06/2023
Mennekes Amtron Professional+ 22kW (Modbus)12/2021
Gautzsch Netz Do (Modbus)03/2022
OBO Bettermann Ion05/2023
Schneider EVlink G4 Smart und Parkplatz 2 & 3, Pro AC (Modbus)05/2022
SMA EV Charger (HTTP). Wichtiger Hinweis!02/2023
Technagon Modbus12/2022
Тесла ѕиден конектор Gen 2 (само максимум 1 на врската RS485, за жал, создава многу грешки во комуникацијата), а не Gen 306/2023
Tinkerforge Warp 202/2023
Wallbe Eco 2.0/2.0s, Pro, Pro plus (Modbus)12/2022
Vestel EVC04 (Modbus)05/2022
Webasto Next (Modbus TCP)02/2024
weeyu AC EV Charger (Modbus)02/2023
Weidmüller EV Smart models (Modbus)04/2023

Bender Controller

Следниве модели на wallbox имаат контролер Бендер и треба да работат со cFos Charging Manager. Ги поздравуваме повратните информации за тоа како се одвиваат работите со овие уреди.

Ebee wallbox / Optec
Ensto Chago Wallbox
Garo GLB, GLB+, LS4 und LS4 compact
Juice Charger Me
Mennekes Amtron ChargeControl, Amedio Professional
Pion
Spelsberg Smart Pro Polar
Stöhr Design-Line Business / Design-Tower
Ubitricity (Bender controller)
Walther-Werke smartEVO Duo+
Webasto live

Поддржани инвертери

инвертерстатус на софтверот
Инвертерите можат да се интегрираат како броила за производство. Многу инвертери поддржуваат SunSpec, што значи дека можете да го користите SunSpec Solar Inverter / Meter како тип на мерач. Ова исто така важи и за мрежните броила за потрошувачка / паметни метри инсталирани во соларни системи. Еве избор на уреди тестирани од нашите клиенти. Слични уреди веројатно исто така работат. Забелешка: Поддршката на SunSpec е многу добра со Fronius, Kostal и SMA. Ова значи дека ако производителот го специфицира SunSpec за моделот на инвертерот, паметниот метар или системот за складирање на батерии, ова треба да функционира добро со cFos Charging Manager. Ве молиме пријавете ни ги успешно тестираните уреди, кои потоа ќе ги додадеме на списокот овде.
SunSpec
E3/DC GmbH, S10 E AIO Blackline (SunSpec Model 103)12/2021
E3/DC GmbH, S10 X Compact (Modbus)09/2023
Fronius, Smart Meter 63A, 2.9 (SunSpec Model 213)02/2022
Fronius, Smart Meter TS 63A (SunSpec Model 213)12/2021
Fronius, Smart Meter TS 65A-3, 1.3 (SunSpec Model 213)12/2021
Fronius, Symo 12.5-3-M,0.3.23.0 (SunSpec Model 113)12/2021
Fronius, Symo 8.2-3-M (SunSpec Model 113)12/2021
Fronius, Symo 15.0-3-M (Sunspec Model 113)12/2021
Fronius, Symo GEN24 8.0 (Sunspec Model 103+BAT)06/2023
Fronius, Primo 5.0-1 (Sunspec Model 111)12/2021
KOSTAL, Piko 1005/2023
KOSTAL, PLENTICORE plus4.2, 01.15.04581 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus7.0, 01.09.03412 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus8.5, 01.17.05075 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus10, 01.14.04213 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, KOSTAL Smart Energy Meter, 1.1.2 (SunSpec Model 203)12/2021
KOSTAL, KOSTAL Smart Energy Meter, 1.3.0 (SunSpec Model 203)12/2021
KOSTAL, Powermeter05/2023
KACO new energy, blueplanet 5.0 TL3, V5.53, 1.0 (SunSpec Model 103)12/2021
KACO new energy, blueplanet 10.0 TL3 INT, V5.53 (SunSpec Model 103)12/2021
SolarEdge SE5000, 0003.2468 (SunSpec Model 101)12/2021
SolarEdge SE7K, 0003.2251 (SunSpec Model 103)12/2021
SolarEdge SE9K-RW0TEBNN4, 0004.0011.0030 (SunSpec Model 103)12/2021
SolarEdge SE16K-RW000BNN4, 0004.0014.0107 (SunSpec Model 103)03/2022
SolarEdge Netzbezugszähler (SunSpec Model 203) Liefert teilweise falsche Werte, lieber anderen bidirektionen Zähler benutzen.06/20232
Sungrow Hybrid Inverter ARM_SAPPHIRE-H_V (SunSpec Model 101)07/2022
SMA: Уредите SMA Sunny Tripower (STPxx000-tl) имаат назначување на Modbus-регистар специфично за SMA. Некои поддржуваат и SunSpec (види погоре). Еве уреди кои се успешно тестирани од нашите клиенти:
SMA Sunny Tripower 4.012/2021
SMA Sunny Tripower 10.012/2021
SMA Sunny Tripower 9000tl-2012/2021
SMA Sunny Tripower 15000tl-3012/2021
SMA Sunny Tripower 20000tl-3012/2021
SMA Tripower 8.0 STP8-3AV-4012/2021
SMA Сончев Бој12/2021
Sunny Home Manager 2.0 (како купен мерач на електрична енергија)12/2021
Sunny Island 4.412/2021
Други уреди (видете ја и дефиницијата на мерачот што нашите клиенти ја создадоа #thebestenuserderwelt):
Инвертер Huawei Sun200001/2022
SENEC (via HTTP)06/2023
Solar-Log12/2021
Sonnen Zähler (Batteriespeicher, Erzeugung und Verbrauch)12/2021
Sungrow (Wechelrichter, Batteriespeicher)05/2023
Victron (diverse)09/2023
Varta Element S405/2023

Контролирано складирање на батерии (експериментално)

CFos Charging Manager може да ги чита моменталните перформанси и SoC на различни уреди за складирање батерии. Некои модели исто така може активно да се контролираат користејќи правила за полнење на батериите. Во моментов ги тестираме следниве системи:

Fronius Hybrid-Wechselrichter04/2023
Huawei Sun200004/2023
Kostal Plenticore Hybrid04/2023
Sungrow Hybrid04/2023
Victron Batteriespeicher04/2023

Поддржани OCPP 1.6 backends

be.energized05/2023
chargecloud08/2022
chargeIQ
водич за конфигурација
02/2023
eCarUp08/2022
eOperate08/2022
eRound04/2024
LISY204/2023
Germancharge02/2024
Monta08/2022
OLI Move06/2023
Parkstrom / Elektra05/2023
Spectra Moon08/2022
Steve08/2022
Вашето печење не е таму? Контактирајте не.

Поддржани средни метри

подбројачстатус на софтверот
АББ Б23 112-100- Снабдувач: Stark Elektronik12/2021
АББ Б24 112-100- Снабдувач: Stark Elektronik12/2021
Bauer BSM07/2022
DTSU66601/2021
Eastron SDM630, SDM630MCT, SDM72DM-V212/2021
Eastron SDM72D-M V112/2021
Elgris Smart Meter07/2022
EMH iML e-moc04/2024
HomeWizard P1 Meter12/2023
Janitza UMG 96 RM (und ähnliche UMG xxx)08/2023
KLEFR 693-4x06/2023
Lovato DMEDxxx>06/2023
Орно ИЛИ-НИЕ-51612/2021
Орно ИЛИ-НИЕ-51712/2021
Phoenix Contact EMpro (HTTP)05/2023
Pilot SPM951312/2021
Powerfox12/2021
Shelly 3EM12/2021
Siemens Pac220004/2022
Различни SML бројачи: Hager EHZ363WA, EasyMeter Q3A / Q3C05/2022
SML Оптички глави за читање04/2022
Socomec COUNTIS E2804/2022
Tibber Pulse (via SML HTTP meter)12/2023
Wago 879 30xx10/2023
YTL DTS 353 und DEM4A05/2023
ZZ4 D51302012/2021

Дополнителни дефиниции за контра

Дефиниции на шалтер за преземањестатус на софтверот
Carlo Gavazzi EM300/ET300 (експериментално)
11/2023
Контра дефиниции за Deye LP1 и LP3 (сè уште бараме тестер за LP3, ве молиме известете ни) Голема благодарност до Stefan E.
09/2023
Пример дефиниција на бројач за FHEM (fhem.de). Голема благодарност до Хеико П.
05/2022
Дефиниција на шалтер за Eastron SDM72DM V1.1/1.5. Голема благодарност до Берт Ц.
05/2022
Дефиниција на шалтер за Eastron SDM72DM V1.1/1.5. Активна моќност=Моќност L1+L2+L3
03/2023
Дефиниција на метар FoxESS H3. Голема благодарност до Марко Т.
07/2023
Дефиниции на мерачот Goodwe Hybrid
02/2024, experimental
Дефиниција на метар Gossen Metrawatt EM288x. Голема благодарност до energielenker.
04/2023
Дефиниција на мерачот Hager ECA/ECR Modbus (експериментален)
02/2023
Дефиниции на шалтер за Huawei Sun2000. Голема благодарност до Rainer Z. За жал, уредите Sun2000 имаат многу грешки при читање!
09/2022
Дефиниција на метар IAMMETER Модбус на мерач на енергија. Голема благодарност до Јарко Х.
09/2022
Дефиниција на шалтер IME CE4DF3DTxxx Бројач. Голема благодарност до Дидет
12/2022
Дефиниција на шалтер IME CE4DF3DTxxx Бројач. Голема благодарност до Детлеф К.
04/2023
Дефиниција на мерачот KDK PRO380-Modbus. Голема благодарност до Андреас С.
05/2022
Дефиниција на метар k'електричен KE 80P. Голема благодарност до Андреас С.
05/2022
Дефиниции на мерачот за Kostal Piko 8.5 и Kostal BA сензорски модул (ZIP)
Голема благодарност до Марк-Оливер О.!
11/2021
Контра дефиниција за Костал Пико 10.
Голема благодарност до Мајкл С. и Мануел Г.
11/2021
Дефиниција на шалтер за Pilot SPM951312/2021
Дефиниција на метар Schneider IEM3255. Голема благодарност до Андреас С.
05/2022
Дефиниција на броило за Senertec Dachs CHP. Голема благодарност до Стефан М.
02/2023
Дефиниција на шалтер за Шели 13 часот. Голема благодарност до Марко Г.
04/2023
Дефиниција на шалтер за Siemens Pac220004/2022
Дефиниција на шалтер за SmartPI05/2022
Дефиниција на шалтер за Socomec COUNTIS E2804/2022
Дефиниција на мерачот за Sofar / Sofarsolar Hybrid G3. Голема благодарност до Hymes Energy12/2023
Дефиниција на шалтер за IGEN Tech Solarman Logger08/2023
Дефиниција на броило за spot-hinta.fi цени на електрична енергија. Голема благодарност до Јарко Х.08/2023
Дефиниција на шалтер за Tasmota (пример за Logarex LK13BE04/2022
Дефиниција на шалтер за меморија Varta Element S4. Голема благодарност до Електро Клауснер02/2023
Дефиниција за референтниот метар Varta Element S4. Голема благодарност до Електро Клауснер02/2023
Дефиниција на шалтер за Wago 879-30 3000 4PU, 3020 4 PS, 3040 2PU CT, итн. Голема благодарност до Bert C.04/2022
Дефиниција на шалтер за регулатор за вишок Voltoplus. Голема благодарност до Вилфрид С.01/2024

Кој бројач што може да стори?

БројачДвонасочноЕдинечни фази
ABB B23 / B24
SDM630, SDM630 MCT, SDM72DM-V2
Lovato DME D330 Wandlerzähler
Shelly 3EM / Shelly Pro 3 EM
cFos YTL DTS353 (ungeeicht)
cFos YTL DTS353F-2 (MID, geeicht)
ORNO WE 516/517
ZZ4 D513020
SDM 72DM V1
Powerfox
S0-Zähler

Ви благодариме што ги тестиравте EVSE и мерачите на:

Adrian A. | Alexander B. | Andreas M. | Axel S. | Benedict S. | Berger Stromversorungen | Chris B. | Detlef K. | energielenker | Frank M. | Get It Done | Guido S. | Hendrik J. | Horst A. | Jan H. | Jonas D. | Klaus S. | Manuel G. | Marco L. | Marco T. | Markus K. | Martin S. | Matthias S. | Max H. | MaXx | Michael S. | MMS Communication | Simon K. | Thomas B. |

Wir haben #diebestenuserderwelt:
Нашите клиенти ни помагаат во голема мера во тестирањето на броилата и другите уреди, обезбедувајќи ни важни информации, предлози за подобрување и, на крај, но не и најмалку важно, во наоѓањето грешки.

Документација

Овде ќе најдете упатства и помош за cFos Power Brain Wallbox, cFos Power Brain Controller и cFos Charging Manager