Поддржани Wallboxes / Поддржани средни броила

Забелешка: ѕидните кутии и броилата беа тестирани со верзијата на софтверот на соодветниот производител наведена во табелите. Не гарантираме дека производителот ќе ја промени функционалноста преку ажурирање на софтверот или ажурирање на моделот на таков начин што интероперабилноста со cFos Charging Manager или cFos Power Brain веќе не е дадена. Можете да го прашате соодветниот производител дали функционалноста сè уште одговара на статусот наведен во нашата табела.

Алтернативно, можете да ја преземете бесплатната тест верзија на cFos Charging Manager за Windows или Raspberry Pi и сами да тестирате дали соодветниот уред е компатибилен.

Поддржани wallидни кутии

ѕидна кутијастатус на софтверот
cFos Power Brain Controller12/2021
Сите ѕидни кутии со доволно поддржани OCPP 1.5 и OCPP 1.6 (SOAP и JSON)
Го тестиравме cFos Charging Manager за компатибилност за време на OCPP Plugfest и користење на различни позадини. Ако сакате да бидете сигурни дека вашиот OCPP уред работи со cFos Charging Manager, ве молиме контактирајте со нас за бесплатен далечински тест.
OCPP
cFos Power Brain Wallbox (OCPP 1.6)12/2021
ABB Terra AC 22 (OCPP 1.6)12/2021
ABL eMH2 (OCPP 1.6)12/2021
ABL eMH3 (OCPP 1.6) ohne Eichrecht (mit Eichrecht kommen die Zählerwerte zu selten, evtl. mit neuer ABL firmware behoben)07/2022
Alpitronic Hypercharger (OCPP 1.6) Потребна е софтверска верзија 1.7.3 или повисока02/2023
BERGER DM30 (DC Schnellladegerät)02/2022
BERGER AX3204/2022
DELTA Ladestationen AC & DC (OCPP 1.6)11/2022
EN Plus Wallboxen mit OCPP 1.6 JSON (z.B. Autoaid, Entratek, AMS Energy, etc.)
Тестирано со фирмвер 1.1.805.
11/2022
EVBox Elvi (OCPP 1.6)07/2022
Entratek Power Dot Pro (OCPP 1.6)12/2021
Compleo / Innogy eBox professional S (OCPP 1.6)12/2021
Garo GLB+ (OCPP 1.6)02/2023
GSAB 2S1300DC60Triple DC Charger (OCPP 1.6)03/2023
Keba KeContact P30 x-series (OCPP 1.6)12/2021
Mennekes Amtron Professional+ 22kW (OCPP 1.6)12/2021
Phihong DC EV Chargers (OCPP 1.6)02/2023
Schneider EVlink G4 Smart und Parkplatz 2 (OCPP 1.6)05/2022
Technagon (OCPP 1.6)12/2022
Vestel EVC04 (OCPP 1.6)05/2022
Wallbe Pro (Compleo) (OCPP 1.6)12/2022
Wallbox Copper SB (OCPP 1.6)04/2022
Webasto Live (OCPP 1.6)01/2022
weeyu AC EV Charger (OCPP 1.6)02/2023
Modbus, HTTP, etc.
OBL eMH1 (Modbus ASCII)12/2021
Alfen Eve Single/Double (Modbus)07/2022
Alpitronic Hypercharger (Modbus)10/2022
Alphatec AW1eM (Modbus)08/2022
Chargepoint CloudWallboxen, die dort eingebunden sind, z.B. die CP4320 (proprietär). Lange Reaktionszeit beachten.03/2023
Compleo Solo advanced (Modbus)03/2022
DELTA Ladestationen AC & DC (Modbus)11/2022
easee Home / One / Charge (Cloud HTTP)04/2022
elexon A1 (Modus, AIX ACCT)07/2022
go-e HOME+ мобилен, go-eCharger HOMEfix и SMARTFOX автомобил полнач (HTTP)12/2021
hesotec eSat eBox (Modbus). Внимание: Кутијата не може да направи доволно OCPP (од/).10/2022
Heidelberg Wallbox Energy Control и Walther-Werke BASICEVO PRO (Modbus)01/2023
Compleo / Innogy eBox professional S (Modbus)12/2021
Juice Charger me (Modbus, wie Mennekes Amtron Professional) (Modbus)12/2021
Keba KeContact P30 c-series и x-series и BMW Wallbox Plus/Поврзете се преку Keba UDP (UDP)12/2021
Mennekes Amtron Professional+ 22kW (Modbus)12/2021
Gautzsch Netz Do (Modbus)03/2022
Schneider EVlink G4 Smart und Parkplatz 2 & 3 (Modbus)05/2022
SMA EV Charger (HTTP). Wichtiger Hinweis!02/2023
Technagon Modbus12/2022
Tesla Wall Connector Gen 2 (само максимум 3 парчиња исклучиво на една врска RS485), не Gen 312/2021
Tinkerforge Warp 202/2023
Wallbe Eco 2.0/2.0s, Pro, Pro plus (Modbus)12/2022
Vestel EVC04 (Modbus)05/2022
weeyu AC EV Charger (Modbus)02/2023

Изборот на EVSE го одредува вмрежувањето. Можни се и мешани и реновирани wallидни кутии од други производители. Значи, вие не сте зависни од производител на wallидни кутии!

Со OCPP и Keba, вмрежувањето обично се состои од кабелска етернет. go-e и SMARTFOX користат WLAN. ЕВракинг (Stark-in-Strom) и SmartEVSE бараат кабелска Modbus RTU со 2 жици. Менаџерот за полнење cFos може да комуницира истовремено со Ethernet, WLAN и преку Modbus RTU

Поддржани инвертери

инвертерстатус на софтверот
Инвертерите можат да се интегрираат како бројачи за генерирање. Многу инвертери поддржуваат SunSpec, што значи дека можете да го користите SunSpec Solar Inverter / Meter како тип на метар. Ова исто така важи и за референтниот метар / паметниот метар инсталиран во соларни системи. Еве избор на уреди тестирани од нашите клиенти. Слични уреди веројатно ќе работат исто така. Ве молиме известете не за успешно тестираните уреди, кои потоа ќе ги додадеме на списокот овде.
SunSpec
E3/DC GmbH, S10 E AIO Blackline (SunSpec Model 103)12/2021
Fronius, Smart Meter 63A, 2.9 (SunSpec Model 213)02/2022
Fronius, Smart Meter TS 63A (SunSpec Model 213)12/2021
Fronius, Smart Meter TS 65A-3, 1.3 (SunSpec Model 213)12/2021
Fronius, Symo 12.5-3-M,0.3.23.0 (SunSpec Model 113)12/2021
Fronius, Symo 8.2-3-M (SunSpec Model 113)12/2021
Fronius, Symo 15.0-3-M (Sunspec Model 113)12/2021
Fronius, Primo 5.0-1 (Sunspec Model 111)12/2021
KOSTAL, KOSTAL Smart Energy Meter, 1.1.2 (SunSpec Model 203)12/2021
KOSTAL, KOSTAL Smart Energy Meter, 1.3.0 (SunSpec Model 203)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus4.2, 01.15.04581 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus7.0, 01.09.03412 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus8.5, 01.17.05075 (SunSpec Model 103)12/2021
KOSTAL, PLENTICORE plus10, 01.14.04213 (SunSpec Model 103)12/2021
KACO new energy, blueplanet 5.0 TL3, V5.53, 1.0 (SunSpec Model 103)12/2021
KACO new energy, blueplanet 10.0 TL3 INT, V5.53 (SunSpec Model 103)12/2021
SolarEdge SE5000, 0003.2468 (SunSpec Model 101)12/2021
SolarEdge SE7K, 0003.2251 (SunSpec Model 103)12/2021
SolarEdge SE9K-RW0TEBNN4, 0004.0011.0030 (SunSpec Model 103)12/2021
SolarEdge SE16K-RW000BNN4, 0004.0014.0107 (SunSpec Model 103)03/2022
Sungrow Hybrid Inverter ARM_SAPPHIRE-H_V (SunSpec Model 101)07/2022
SMA: Уредите SMA Sunny Tripower (STPxx000-tl) имаат назначување на Modbus-регистар специфично за SMA. Некои поддржуваат и SunSpec (види погоре). Еве уреди кои се успешно тестирани од нашите клиенти:
SMA Sunny Tripower 4.012/2021
SMA Sunny Tripower 10.012/2021
SMA Sunny Tripower 9000tl-2012/2021
SMA Sunny Tripower 15000tl-3012/2021
SMA Sunny Tripower 20000tl-3012/2021
SMA Tripower 8.0 STP8-3AV-4012/2021
SMA Сончев Бој12/2021
Sunny Home Manager 2.0 (како купен мерач на електрична енергија)12/2021
Sunny Island 4.412/2021
Други уреди (видете ја и дефиницијата на мерачот што нашите клиенти ја создадоа #thebestenuserderwelt):
Solar-Log12/2021
Инвертер Huawei Sun2000. Ве молиме преземете ја дефиницијата на мерачот овде.01/2022
Sonnen Zähler (Batteriespeicher, Erzeugung und Verbrauch)12/2021

Поддржани OCPP 1.6 backends

chargecloud08/2022
chargeIQ
водич за конфигурација
02/2023
eCarUp08/2022
eOperate08/2022
Monta08/2022
Spectra Moon08/2022
Steve08/2022
Вашето печење не е таму? Контактирајте не.

Поддржани средни метри

подбројачстатус на софтверот
АББ Б23 112-100- Снабдувач: Stark Elektronik12/2021
АББ Б24 112-100- Снабдувач: Stark Elektronik12/2021
Bauer BSM07/2022
Eastron SDM630, SDM630MCT, SDM72DM-V212/2021
Eastron SDM72D-M V112/2021
Elgris Smart Meter07/2022
Орно ИЛИ-НИЕ-51612/2021
Орно ИЛИ-НИЕ-51712/2021
Pilot SPM951312/2021
Powerfox12/2021
Shelly 3EM12/2021
Siemens Pac220004/2022
Различни SML бројачи: Hager EHZ363WA, EasyMeter Q3A / Q3C05/2022
Socomec COUNTIS E2804/2022
ZZ4 D51302012/2021

Дополнителни дефиниции за контра

Дефиниции на шалтер за преземањестатус на софтверот
Пример дефиниција на бројач за FHEM (fhem.de). Голема благодарност до Хеико П.
05/2022
Дефиниција на шалтер за Eastron SDM72DM V1.1/1.5. Голема благодарност до Берт Ц.
05/2022
Дефиниција на шалтер за Eastron SDM72DM V1.1/1.5. Активна моќност=Моќност L1+L2+L3
03/2023
Дефиниции на шалтер за Huawei Sun2000. Голема благодарност до Rainer Z. За жал, уредите Sun2000 имаат многу грешки при читање!
09/2022
Дефиниција на метар IAMMETER Модбус на мерач на енергија. Голема благодарност до Јарко Х.
09/2022
Дефиниција на мерачот Hager ECA/ECR Modbus (експериментален)
02/2023
Дефиниција на шалтер IME CE4DF3DTxxx Бројач. Голема благодарност до Дидет
12/2022
Дефиниција на мерачот KDK PRO380-Modbus. Голема благодарност до Андреас С.
05/2022
Дефиниција на метар k'електричен KE 80P. Голема благодарност до Андреас С.
05/2022
Дефиниции на мерачот за Kostal Piko 8.5 и Kostal BA сензорски модул (ZIP)
Голема благодарност до Марк-Оливер О.!
11/2021
Контра дефиниција за Костал Пико 10.
Голема благодарност до Мајкл С. и Мануел Г.
11/2021
Дефиниција на шалтер за Pilot SPM951312/2021
Дефиниција на метар Schneider IEM3255. Голема благодарност до Андреас С.
05/2022
Дефиниција на броило за Senertec Dachs CHP. Голема благодарност до Стефан М.
02/2023
Дефиниција на шалтер за Siemens Pac220004/2022
Дефиниција на шалтер за SmartPI05/2022
Дефиниција на шалтер за Socomec COUNTIS E2804/2022
Дефиниција на шалтер за Tasmota (пример за Logarex LK13BE04/2022
Дефиниција на шалтер за меморија Varta Element S4. Голема благодарност до Електро Клауснер02/2023
Дефиниција за референтниот метар Varta Element S4. Голема благодарност до Електро Клауснер02/2023
Дефиниција на шалтер за Wago 879-30 3000 4PU, 3020 4 PS, 3040 2PU CT, итн. Голема благодарност до Bert C.04/2022

Кој бројач што може да стори?

БројачДвонасочноЕдинечни фази
ABB B23 / B24
SDM630, SDM630 MCT, SDM72DM-V2
Shelly 3EM
cFos YTL DTS353 (ungeeicht)
cFos YTL DTS353F-2 (MID, geeicht)
ORNO WE 516/517
ZZ4 D513020
SDM 72DM V1
Powerfox
S0-Zähler

Ви благодариме што ги тестиравте EVSE и мерачите на:

Adrian A. | Alexander B. | Andreas M. | Axel S. | Benedict S. | Berger Stromversorungen | Chris B. | energielenker | Frank M. | Get It Done | Guido S. | Hendrik J. | Horst A. | Jan H. | Jonas D. | Klaus S. | Manuel G. | Marco L. | Markus K. | Martin S. | Matthias S. | Max H. | MaXx | MMS Communication | Simon K. | Thomas B. |

Wir haben #diebestenuserderwelt:
Нашите клиенти ни помагаат во голема мера во тестирањето на броилата и другите уреди, обезбедувајќи ни важни информации, предлози за подобрување и, на крај, но не и најмалку важно, во наоѓањето грешки.

Документација